Βέλγιο: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής πολιτικός, κ. Ελιο ντι Ρούπο, έλαβε πριν από λίγο αφού μετέβη στο παλάτι στο Laeken, από τον βασιλιά Αλβέρτο Β', "την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης".Στο βασιλικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι "ο κ. ντι Ρούπο επιφορτίστηκε να προβεί σε κάθε ενέργεια, χρήσιμη γιά να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση" του Βελγίου κι ότι "ο κ. ντι Ρούπο αποδέχθηκε την εντολή" σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι βουλευτικές εκλογές έγιναν την 13η Ιουνίου
του 2010 κι έκτοτε το Βέλγιο έχει μία "υπηρεσιακή" κυβέρνηση, επειδή επέμειναν οι Φλαμανδοί κι οι Γαλλόφωνοι στις ουσιώδεις πολιτικές διαφορές τους.

Ο κ. Ντι Ρούπο, 59 ετών έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης άλλη μία φορά στο χρονικό αυτό διάστημα, το θέρος πέρυσι. Στην αρχή του φθινόπωρου κατέθεσε την εντολή αυτήν.

Μετά απ αυτήν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' όριζε 'μεσολαβητές' στην προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα του κυβέρνηση μετά από την ανάδειξη μιάς νέας βουλής. Τώρα, ξαναδίνει την εντολή στον κ. ντι Ρούπο.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα υπό τον ντι Ρούπο πρώτευσε στις εκλογές αυτές στην περιοχή των Βρυξελλών και της Βαλονίας. 

Στην περιοχή των Φλαμανδών, όμως, πρώτευσε το κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, με τάση αυτονομιστική, υπό τον Μπαρτ ντε Βεβέρ.
Keywords
Τυχαία Θέματα