Βέλγιο: Ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση

Η σύλληψη 15 προσώπων ήταν το αποτέλεσμα της ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Βελγικής αστυνομίας, που διήρκεσε ολόκληρη τη χθεσινή νύκτα στο Βέλγιο.

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάλυσης ενός πυρήνα που ετοιμαζόταν να διαπράξει επιθέσεις για να σκοτώσει αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία Βελγίου, η αστυνομία έκανε έρευνες σε 12 σπίτια προσώπων. Έγιναν 13 συλλήψεις
στο Βερβιέ, στις Βρυξέλλες, στο Άντερλεχτ, στο Μόλενμπεεκ και σε άλλες κοντινές περιοχές των Βρυξελλών. Ακόμα δύο συλλήψεις ατόμων που συνδέονται με τον ίδιο πυρήνα τρομοκρατών, έγιναν στη Γαλλία και σύμφωνα με την εισαγγελία, το Βέλγιο θα ζητήσει την έκδοσή τους. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων είναι Βέλγοι πολίτες, ανέφερε η εισαγγελία Βελγίου.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα ο εισαγγελέας Τιερί Βερτς, στα σπίτια όπου έγιναν έρευνες στο Βερβιέ βρέθηκαν τέσσερα όπλα τύπου Καλάσνικοφ ΑΚ 47 και περίστροφα, πυρομαχικά, στολές αστυνομικών, κινητά τηλέφωνα, συσκευές επικοινωνίας, ασύρματοι, πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο Βερτς δήλωσε ότι η βελγική αστυνομία αποφάσισε να δράσει χθες το βράδυ γιατί υπήρχαν ενδείξεις ότι οι τρομοκράτες ετοίμαζαν άμεσα τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλη κλίμακα. Στόχος των επιθέσεων, σύμφωνα με τη βελγική εισαγγελία, ήταν η αστυνομία, ενώ υπήρχαν πληροφορίες πως οι τρομοκράτες ετοίμαζαν δολοφονίες αστυνομικών σε περιπολίες στο δρόμο και σε αστυνομικά τμήματα.

Σε ό,τι αφορά τους δύο τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στο Βερβιέ, κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της αστυνομίας, προς το παρόν η εισαγγελία Βελγίου αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητά τους.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει πληροφορία για απειλή κατά των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων ευρωπαϊκών οργάνων. Ωστόσο, τα θεσμικά όργανα, ακολουθώντας το Βέλγιο, αυξάνουν το επίπεδο συναγερμού στο 3. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και αυξάνεται η παρουσία φρουρών. «Πρόκειται για προληπτικά μέτρα», ανέφερε η Αντρέεβα και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις βελγικές αρχές και τη βελγική αστυνομία.

Το Βέλγιο αύξησε το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στο 3 (η κλίμακα είναι τετράβαθμη), ενώ σήμερα τα εβραϊκά σχολεία στις Βρυξέλλες και στην Αμβέρσα θα παραμείνουν κλειστά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα