Βαρουφάκης: Είχα σχέδιο hacking στα ΑΦΜ

Με μεγάλη καθυστέρηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχεται, με δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα Telegraf, το δημοσίευμα «φωτιά» της εφημερίδας «Καθημερινή» για το plan B που ετοίμαζε, βασισμένο με δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος και χακάρισμα ΑΦΜ Ελλήνων φορολογουμένων. Ο τέως υπουργός Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι αναφορές «είναι ακριβείς», αλλά ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις του, κάνοντάς τον να φανεί σαν

να σχεδίαζε εξ αρχής την επαναφορά στη δραχμή.

Ωστόσο, σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κος Βαρουφάκης προσπαθεί να ανακατασκευάσει το δημοσίευμα επιχειρώντας να δώσει τη δική του ερμηνεία στα ντοκουμέντα ισχυριζόμενος κατά λέξη:

«Ο σκοπός για το "χακάρισμα" των στοιχείων της ΓΓ γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων ήταν το υπουργείο να κάνει ηλεκτρονικές μεταφορές. Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα και να διαχειριστεί την οικονομική ασφυξία από την ΕΚΤ».

Σε μια προσπάθεια να βάλει στο ίδιο κάδρο ευθυνών την κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει «Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν, τους πέντε πρώτους μήνες της κυβέρνησης και να την βάλουν στο περιθώριο της ιστορίας».

Είχαν προηγηθεί δύο tweet. Στο πρώτο ο κ. Βαρουφάκης επιχείρησε να χλευάσει το δημοσίευμα γράφοντας: «Ώστε, προσπάθησα να υποκλέψω τα ΑΦΜ Ελλήνων πολιτών; Είμαι εντυπωσιασμένος από τη φαντασία όσων με δυσφημούν».

Στο δεύτερο ο απευθυνόμενος στην τρόικα εσωτερικού ο πρώην ΥΠΟΙΚ τουίτερε: «Αναφέρθηκα επισήμως στην ενσωμάτωση συστήματος πληρωμών στο Taxisnet».

Εάν τεθεί θέμα νομιμότητας θα υπάρξει η προβλεπόμενη διαδικασία, διεμήνυσε αναφερόμενος στο δημοσίευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, επισημαίνοντας ότι αυτά τα σενάρια δεν συζητήθηκαν σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής»

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό επί του θέματος και εισαγγελική διεύρυνση καταγγελιών ζητούν ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ μάλιστα προγραμματίζει ειδική σύσκεψη για το θέμα σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα