Β. Κορέα: Σύλληψη Αμερικανού πολίτη

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα την σύλληψη ενός αμερικανού πολίτη αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις διώξεις που έχουν κινηθεί σε βάρος του προσώπου αυτού, το οποίο φέρεται να είναι κορεατικής καταγωγής.

Ο συλληφθείς Πάε Γιουν-Χο, σύμφωνα με το

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, (Κένεθ Μπάε σύμφωνα με το Ρόιτερς) μπήκε στη Βόρεια Κορέα στις 3 Νοεμβρίου ως τουρίστας και "διέπραξε ένα αδίκημα" σε βάρος της χώρας, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. "Συνελήφθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες".

Στις 11 Δεκεμβρίου η αμερικανική διπλωματία είχε ανακοινώσει ότι ένας Αμερικανός κρατείτο στη Βόρεια Κορέα, χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις και με την οποία οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Το KCNA προσθέτει σήμερα ότι τον Παέ επισκέφθηκε προσωπικό από την πρεσβεία της Σουηδίας, η οποία παρέχει προξενική προστασία στους Αμερικανούς στη Βόρεια Κορέα.

Όταν επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Αμερικανού, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ δεν δημοσιοποίησε κανένα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα Kookmin Ilbo, την οποία επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, πρόκειται για 44χρονο Αμερικανό, υπεύθυνο ενός πρακτορείου ταξιδίων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Αρκετοί Αμερικανοί έχουν συλληφθεί και μετά έχουν αφεθεί ελεύθεροι τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Κορέα.

Το 2010 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ είχε επιτύχει την απελευθέρωση του Αϊχάλον Μάχλι Γκόμες, που είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικής εργασίας γιατί είχε εισέλθει χωρίς άδεια στη Βόρεια Κορέα από την Κίνα. Ένα χρόνο νωρίτερα ο Μπιλ Κλίντον είχε απελευθερώσει δύο αμερικανίδες δημοσιογράφους, τις Λόρα Λινγκ και Γιούνα Λι, που είχαν συλληφθεί γιατί είχαν περάσει τα σύνορα από την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα