«Τύμπανα» πολέμου στην Ουκρανία

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Ουκρανία. Στρατό και τεθωρακισμένα στέλνει το Κίεβο στις πόλεις, στα ανατολικά της χώρας, που έχουν καταλάβει ρωσόφιλοι αυτονομιστές. Όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, η επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες από την επαρχία του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πόλεις που έχουν καταληφθεί. Πάντως, λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς το Κίεβο να μη χρησιμοποιήσει βία στις ανατολικές περιοχές.

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους οι φιλορώσοι καταληψίες,

ενώ οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε φρούρια, με οδοφράγματα στους δρόμους και ανθρώπους οπλισμένους με ό,τι διαθέτει ο καθένας, από καλάσνικοφ μέχρι βόμβες μολότοφ.

«Αν μας επιτεθεί το Κίεβο, θα απευθυνθούμε στη Ρωσία για βοήθεια. Θα απευθυνθούμε στη Λευκορωσία, το Καζακστάν. Θα ζητήσουμε βοήθεια ακόμη κιαπό τη Γεωργία. Υπάρχουν πολλοί που έχουν ενοχληθεί από όλα αυτά που συμβαίνουν μετά από την "επανάσταση" αυτών που κυβερνούν την Ουκρανία», δηλώνει ο επικεφαλής του Συντονιστικού των φιλορώσων στο Ντονιέτσκ.

«Φτάσαμε μόλις στο Σλαβιάνσκ. Οι διαδηλωτές είναι τρομερά επιθετικοί. Μόλις μας είδαν με τις κάμερες, μας απείλησαν, μας έσπασαν τις κάρτες μνήμης και μας είπαν να ξαναμπούμε στο αυτοκίνητο και να φύγουμε αμέσως από εδώ», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Γκάμπριελ Γκέιτχάουζ.

Ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίσθηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση για να δικαιολογήσουν την ανάμιξη της Ρωσίας, αναφέρεται, την ίδια ώρα, σε έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Παρ' όλο που υπήρξαν μερικές επιθέσεις εναντίον της ρωσόφωνης κοινότητας, αυτές δεν ήταν ούτε συστηματικές ούτε εκτεταμένες», αναφέρεται στην έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα