Τρόφιμα στα σκουπίδια

Στο καλάθι των αχρήστων καταλήγουν κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής, την ώρα που 925 εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν και ο υποσιτισμός αποτελεί την βασική αιτία θανάτου για τουλάχιστον 5,5 εκατ. παιδιά που πεθαίνουν ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Η έκθεση κάνει λόγο για σπατάλη και απώλεια τροφίμων, διαχωρίζοντας ωστόσο τις δύο έννοιες.

Η ανάγκη αφύπνισης του κοινού μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης σε σχολεία
αλλά και γενικότερα μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες που θα διδάξουν στους καταναλωτές ότι «είναι απαράδεκτο να πετάς τρόφιμα στα σκουπίδια, χωρίς λόγο» αναφέρεται ως αναγκαία λύση για την απάλειψη του φαινομένου.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση ότι, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των φυσικών πόρων, είναι πιο αποτελεσματικό να περιορίζεις την απώλεια από το να αυξάνεις την παραγωγή των τροφίμων για να θρέψεις έναν παγκόσμιο πληθυσμό που ολοένα αυξάνεται.

Και στην Ελλάδα, παρά τη βαθιά κρίση που οδηγεί χιλιάδες Έλληνες σε συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας, ακόμη και πείνας, η σπατάλη τροφίμων συνεχίζει να είναι μια πραγματικότητα για πολλά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος σπαταλά 179 κιλά τροφής, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» της WWF Αχιλλέας Πληθάρας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Βαρβάρα Βιτζηλαίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα