Τριγμοί στην κυβέρνηση λόγω εργασιακών

Σοβαροί κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση, με την εσωκομματική αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τη σταθερά αρνητική απέναντι στα εργασιακά στάση της ΔΗΜΑΡ. Ο πρωθυπουργός μέσω συνεργατών του δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων λέγοντας: «Η πορεία είναι ευθεία. Δεν κάνουμε πίσω». Τη Δευτέρα θα συγκαλέσει την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αισιόδοξος για την υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή

εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νακαταψηφίσει τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε: «Θα ψηφίσω κατά συνείδηση όχι με κομματική πειθαρχία. Ευτελές να υπερψηφίσω με κομματικήπειθαρχία». Άφησε μάλιστα αιχμές για έλλειψη ενημέρωσης της. «Δεν έχουμε ενημέρωση για τα μέτρα εμείς, ό,τι μαθαίνουμε είναι από τα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως και στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρευστά , με βουλευτές να εξακολουθούν να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το πακέτο μέτρων και τον Ευάγγελος Βενιζέλο να απαντά πως όποιος δεν υπερψηφίσει τίθεται εκτός κόμματος.

«Όχι» στα εργασιακά λέει και σε συνέντευξή του στον Independent ο Φώτης Κουβέλης. Επιμένει ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν γίνονται αποδεκτές και υπογραμμίζει ότι η ΔΗΜΑΡ «έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που είναι επώδυνα για την ελληνική κοινωνία». Ο κ. Κουβέλης επισημαίνει ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν βοηθούν στο να πετύχει η χώρα τους στόχους της, καθώς δεν συμβάλουν στη μείωση του χρέους και των δαπανών.

«Η τρικομματική μνημονιακή κοινοπραξία βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και κατάρρευση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Ή θα αλλάξουν στρατηγική ή θα βρεθούν στην κρίση του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μέρες που περνάμε περικλείουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή ή μεγαλύτερη νίκη του λαού, όσον αφορά τη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Εν τω μεταξύ, λανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση δεν αφήνει το ΔΝΤ το οποίο ξεκαθαρίζει, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, πως οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και τρόικας.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο θέμα των εργασιακών, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι η τρόικα επιδιώκει την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε σωστή τροχιά ώστε να επέλθει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Ο ίδιος σημείωσε πως τις εργασιακές αλλαγές δεν της ζητεί μόνο το ΔΝΤ. Όσον αφορά τα ζητήματα της φορολογίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις είπε ότι υπήρξε «καλή πρόοδος».

Σε άλλο μήκος κύματος το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. «Υπάρχει ακόμη μια ολόκληρη σειρά από ανοιχτά σημεία με την Ελλάδα, τόσο εντός της τρόικας όσο και εντός του Eurogroup» δήλωσε

Keywords
Τυχαία Θέματα