Τρεις νεκροί στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Κάιρο από ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.
Ο αιγυπτιακός στρατός δεν άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον Μόρσι, δήλωσε εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων.

Τα πυρά σημειώθηκαν κοντά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου. Δύο πτώματα ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος, τραυματισμένοι από σκάγια καραμπίνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος άνοιξε πυρ.

Οι φιλελεύθεροι καλούν «επειγόντως» σε συγκεντρώσεις

Ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν σήμερα στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό και το σχέδιο που ο τελευταίος ανακοίνωσε για διεξαγωγή νέων εκλογών, ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από του αποκάλεσε «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου», αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας Χάλεντ Νταβούντ δήλωσε πως τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι και των ισλαμιστών συμμάχων τους να πραγματοποιήσουν σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με μια «αντεπανάσταση».

Οι στρατιωτικές αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και έχουν δηλώσει πως θα κρατήσουν τις αντίπαλες παρατάξεις σε απόσταση μεταξύ τους.

Δεν έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο στρατός

Τα αιγυπτιακά στρατεύματα βρίσκονται «σε ετοιμότητα» στη χερσόνησο του Σινά, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος, αλλά διέψευσε μια πληροφορία της κρατικής εφημερίδας «Αλ Αχράμ» σύμφωνα με την οποία οι επαρχίες του Νότιου Σινά και του Σουέζ κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στον ιστότοπο της εφημερίδας αναφερόταν πως η αύξηση των επιπέδων συναγερμού αποτελούσε απάντηση σε επίθεση που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύκτας ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον ενός αεροδρομίου στην πόλη Ελ Αρίς του Σινά.

«Ήμασταν ήδη πολύ προετοιμασμένοι σ' αυτή τη σημαντική στρατηγική περιοχή», δήλωσε στρατιωτική πηγή. «Η ανακοίνωση έγινε απλώς για να διαβεβαιωθούν οι στρατιώτες μας και ο λαός μας ότι είμαστε έτοιμοι στο Σινά. Όσο για το Σουέζ, εκεί είμαστε πάντα σε κατάσταση συναγερμού».

Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία επιβλέπει αυτή τη σημαντική παγκόσμια εμπορική οδό, δήλωσε ότι η διώρυγα λειτουργεί ομαλά και δεν υπάρχει καμιά αναστάτωση στη διακίνηση των εμπορευμάτων. Ο Μοχάμπ Μπαμίς διευκρίνισε πως 48 πλοία πέρασαν σήμερα από τη διώρυγα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords