Τουσκ: Ενίσχυση των κυρώσεων στη Ρωσία

Σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία αναφορικά με τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω της ουκρανικής κρίσης ζήτησε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου του G7, όπου αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς η κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας.

«Αν οποιοσδήποτε θέλει να αρχίσει μια συζήτηση για αλλαγή του καθεστώτος κυρώσεων, θα μπορούσε να είναι μόνο για την ενίσχυσή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Σημείωσε

πως στόχος του είναι να διασφαλίσει το ενιαίο μέτωπο των μελών του G7 στο ζήτημα των εμπορικών και οικονομικών ποινών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. «Πρόθεσή μου είναι να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα του G7 για την πολιτική των κυρώσεων», είπε.

Αυστηρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση έστειλε πριν την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως οι ηγέτες θα συζητήσουν πώς να «ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Τα σχόλια των ευρωπαίων και αμερικανών ηγετών έρχονται μια μέρα μετά τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Δύση δεν χρειάζεται να φοβάται τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εκπνέουν κανονικά τον Ιούλιο, όμως αναμένεται να παραταθούν έως τα τέλη του έτους. Προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση των ποινών είναι η πλήρης εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, με τον κ. Τουσκ να επισημαίνει όμως πως αυτό ακόμα δεν έχει γίνει.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της λογικής πίσω από το σύστημα των κυρώσεων, η οποία έχει προκαλέσει ρωσικά εμπορικά αντίποινα σε αγροτικά προϊόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα