Τότε ο ναζισμός, τώρα η ενέργεια, ενώνουν ΗΠΑ-Ε.Ε.


Του Χρήστου Α. Καπούτση

Η 6η ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 είναι μια σημαντική ημερομηνία για την εξελικτική πορεία της Ανθρωπότητας. Φυσικά υπήρξε μια μεγάλη στρατιωτική νίκη, αφού έγινε με επιτυχία η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία , στις γαλλικές ακτές. Επρόκειτο για ένα κρίσιμο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, που έκρινε την έκβαση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Όμως, αυτή η στρατιωτική επιτυχία, άνοιξε το δρόμο, ώστε να κριθεί μια ακόμη μάχη, αλλά σε άλλο επίπεδο, στο πεδίο των Ιδεών. Οι αρχές και οι αξίες της Δημοκρατίας , των ατομικών Δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της

Ισότητας και γενικά του Δυτικού πολιτισμού, νίκησαν κατά κράτος το αποκρουστικό ιδεολογικο-πολιτικό σύστημα που εκφράστηκε από τον ολοκληρωτισμό, την εθνοφυλετική «υπεροχή», τον αυταρχισμό, την προσωπολατρία, τον φασισμό και το ναζισμό.


Επιβεβλημένη επομένως , η παρουσία για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία των ηγετών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ισπανίας, της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας, και της Ελλάδας.
Τα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την Ιστορία είναι πολλά και ακόμη περισσότερα είναι τα μηνύματα, με αποδέκτες τους σημερινούς πολιτικούς ηγέτες.

Με την παρουσία του στις εκδηλώσεις, για την επέτειο της απόβασης στην Νορμανδία, ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του αμερικανού Προέδρου , όχι τυχαία, η Πολωνία. Κατά την περιοδεία του ο Αμερικανός πρόεδρος, συναντήθηκε με τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες της Ε.Ε. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όπως η κρίση στην Ουκρανία, η επιδείνωση των σχέσεων της Αμερικής με τη Ρωσία, αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που κατέγραψε σημαντική άνοδο των ευρωσκεπτικιστών , που θα έχουν πλέον ενισχυμένη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, όρισαν και την ατζέντα του αμερικανού Προέδρου Μπ.Ομπάμα, στις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία της Ε.Ε..
Βασικός στόχος του αμερικανού Προέδρου , ήταν και είναι, να συσπειρώσει το ΝΑΤΟ, τους G7 , την Ε.Ε. και ειδικά την Ανατολική Ευρώπη, ώστε από κοινού με τις ΗΠΑ, να αντιμετωπίσουν την «ρωσική απειλή», όπως την ορίζει η αμερικανική διπλωματία και προς το παρόν, αυτή η απειλή που προέρχεται από τη Μόσχα, εκδηλώνεται στην Ουκρανία.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν, ότι, η νέα Ευρώπη των ευρω- σκεπτικιστών, των εθνικιστικών και ευρωφοβικών κομμάτων, δύσκολα θα συναινέσει σε μια κοινή πολιτική ΗΠΑ- Ε.Ε., για την κρίση στην Ουράνια και γενικότερα στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Οι ευρωσκεπτικιστές, που θα έχουν ηχηρή παρουσία στην ολομέλεια και στις επιτροπές του ευρωπαϊκού νομοθετικού οργάνου, αντιτάσσονται στη σύσφιγξη των ευρωατλαντικών σχέσεων . Οι ευρωσκεπτικιστές αμφισβητούν μερικές από τις βασικές φιλοσοφίες της ευρωατλαντικής σχέσης . Ήδη υπήρχαν αποκλίνουσες εκτιμήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, για την πολιτική των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία. Τώρα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα προβάλει ενστάσεις σε μια σκληρή αμερικανο-ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Αυτή λοιπόν, την ρωγμή στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις, προσπάθησε να κλείσει ο πρόεδρος ΟΜΠΑΜΑ, με την επίσκεψή του στην Ευρώπη. Και θα προσπαθήσει, το προσεχές διάστημα, η αμερικανική διπλωματία να διατηρήσει τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.), έναντι της Ρωσίας. Είναι σαφές ότι βασικά θίγονται καίρια ενεργειακά και γεωπολιτικά ζωτικά συμφέροντα.

Ενέργεια και πολιτική αστάθεια
Η ενιαία γεωγραφική περιοχή από την Ουκρανία, τη Κασπία, το Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, βρίσκεται σε παρατεταμένη γεωπολιτική και γεωοικονομική αστάθεια.
Πηγή της αστάθειας, των ενόπλων συγκρούσεων, της έντασης στις διακρατικές σχέσεις και των πολιτικών αντιπαραθέσεων, σε αυτή την γεωγραφική περιοχή είναι η Ενέργεια και φυσικά είναι και η πολιτική επιρροή.

Το ενδιαφέρον ισχυρών κρατών (ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ- ΓΑΛΛΙΑ- ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ) και των πολυεθνικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, επικεντρώνεται στον εντοπισμό, την εκμετάλλευση και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών αποθεμάτων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αυτής της περιοχής, προς την Κεντροδυτική Ευρώπη.
Και επειδή τα γεωοικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και Στρατηγικά – ενεργειακά συμφέροντα των εμπλεκομένων ισχυρών κρατών και ιδιωτικών εταιρειών είναι διαμετρικά αντίθετα, οι διακρατικές συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες , οι πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις ισχυρές και οι συνέπειες για τους κατοίκους αυτής της γεωγραφικής περιοχής, θα είναι μάλλον επώδυνες. Επίσης, η ισχυροποίηση των ευρωσκεπτικιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, πιθανόν να αναδείξει τις αδυναμίες της Ε.Ε. με συνέπεια να υποβαθμιστεί η πολιτική αξία της ως ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ και έτσι, μάλλον θα υποχρεωθούν οι αμερικανοί να αναβιώσουν την περίφημη «συμμαχία των προθύμων» με ισχυρά φιλοαμερικανικά κράτη, όπως Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία, προωθώντας φυσικά και τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της Ενέργειας. Φαίνεται ότι, θα χρειαστεί χρόνος, μέχρις ότου ισορροπήσει το διεθνές σύστημα και αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα σε αυτή την εύφλεκτη γεωγραφική περιοχή, ίσως την πιο Στρατηγική περιοχή του πλανήτη. Ήδη φλέγονται η Ουκρανία, η Γεωργία, η Βοσνία και η Συρία.
Στο νέο ενεργειακό τοπίο που δημιουργείται εντάσσεται και η προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας, διαδικασία που φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον και αμερικανικών εταιρειών. Επιπλέον, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές προτάσσεις για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ε.Ε., που θα περιορίσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Μεταξύ αυτών των εναλλακτικών προτάσεων είναι και οι δυνατότητες μεταφοράς στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Ελλάδας. Θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη , εφόσον ευοδωθεί, που πέρα από την αυτονόητη οικονομική της διάσταση, θα αναδείξει και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα