«Το Θαύμα να νιώθεις Έλληνας»

O Dr. Sam Chekwas ήρθε στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια αλλά είχε αγαπήσει τον ελληνικό πολιτισμό πολύ νωρίτερα, σαν μαθητής, όταν έπεσε στα χέρια του η αγγλική μετάφραση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Γοητεύτηκε και συνεχίζοντας την ανάγνωση των αρχαίων ελληνικών κειμένων αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, να μάθει ελληνικά και να σπουδάσει. Το 1980 έφτασε για πρώτη φορά στην Αθήνα,
την εξερεύνησε και ο ενθουσιασμός του μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Φεύγοντας για την Αμερική αμέσως μετά τις σπουδές του, ίδρυσε ένα ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη, με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γραμματείας και του πολιτισμού. Βρέθηκε στην Αθήνα πριν λίγες μέρες για την παρουσίαση του βιβλίου του, «Το Θαύμα να Νιώθεις Έλληνας» και μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου για το πάθος που θρέφει για κάθε τι ελληνικό και το νέο του βιβλίο.

Ερώτηση: Τι είναι αυτό που σας έκανε να αγαπήσετε την Ελλάδα;

Sam Chekwas: Δεν είναι αυτή η σωστή ερώτηση. Η σωστή ερώτηση θα ήταν: «γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια αγάπη για μια χώρα που έσπειρε τον πολιτισμό της σε όλο τον κόσμο και τον διατηρεί εδώ και τόσες χιλιετηρίδες». Για μένα προσωπικά η πρώτη μου επαφή με την Ελλάδα ήταν με το βιβλίο, "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. Από τη στιγμή που το διάβασα ήξερα πλέον ότι ήθελα να ταυτιστώ με τη χώρα, στην οποία υπάρχει τέτοια λογοτεχνία. Έτσι απλά ξεκίνησε και έγινε μία ερωτική σχέση από το 1980 μέχρι σήμερα.

Ερ.: Πως αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα και πως ήταν για σας στην αρχή;

S.C.: Ήμουν μαθητής τότε στην όμορφη Νιγηρία όπου εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν πολλά βιβλία. Mη βιάζεστε να πείτε ότι αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει σήμερα, γιατί υπάρχει. Ίσως γι' αυτό μιλάω πάντοτε για την δύναμη του ελληνισμού και πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τη ζωή των ανθρώπων σε όλη τη γη. Εκείνη την εποχή σε ένα ολόκληρο σχολείο υπήρχε μόνο ένα αντίτυπο της "Αντιγόνης" και κατά μυστηριώδη τρόπο έπεσε στα χέρια μου. Αφού το διάβασα ήθελα να διαβάσω περισσότερα. Ήμουν τυχερός που ο πατέρας μου ήθελε να σπουδάσουμε και αγωνίστηκε για να βρει βιβλία. Το επόμενο που διάβασα ήταν η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν η αποκάλυψη για μένα ότι υπάρχει μία τέτοια πατρίδα. Η δυστυχία όμως είναι ότι αυτή η κατάσταση στη Νιγηρία δεν έχει αλλάξει. Δεν έχουν τα παιδιά την "Αντιγόνη" να διαβάζουν. Γι' αυτό πρέπει ο ελληνισμός να στηρίξει όλο τον κόσμο, ειδικά σε αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όταν ήρθα στην Ελλάδα είχα την εντύπωση ότι ήταν μία αρχαία χώρα, δεν ήξερα ότι ήταν μία μοντέρνα χώρα με τα μοντέρνα προβλήματά της. Αναζητούσα τον Πλάτωνα στους δρόμους, τον Σωκράτη - αναρωτιόμουν σε ποια γωνία διδάσκει! (γέλια). Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει από την ομηρική εποχή μέχρι σήμερα. Υπάρχουν ακόμη οι «Σωκράτηδες», όπως τους αποκαλώ και οι «Πλάτωνες» που δημιουργούν ακόμα έργα. Απλά δεν ακούγεται το όνομα της Ελλάδος, όπως της πρέπει. Αυτό είναι κάτι που αν μπορούσα, θα ήθελα να το αλλάξω.

Ερ.: Πιστεύετε ότι ο τρόπος είναι η ανάγνωση των βιβλίων;

S.C.: Προσπαθώ εδώ και 30 χρόνια να κρατήσω την ελληνική γλώσσα και την ελληνική λογοτεχνία ζωντανή. Θέλω εκεί που διαβάζουμε δέκα αγγλικά βιβλία το χρόνο, να πέφτει και ένα ελληνικό βιβλίο στα χέρια μας για να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα έσπειρε το φως σε όλο τον κόσμο. Έτσι δημιούργησα και τον Οργανισμό «Ελληνισμός 20-20», που είναι μία προσπάθεια να υπάρχει ελληνική γλώσσα σε κάθε πόλη της γης.

Ερ.: Πόσο εύκολο ήταν για σας να μάθετε ελληνικά;

S.C.: Η πρώτη επαφή ήταν βάσανο! Αφού τελείωνα τα μαθήματα, πήγαινα σπίτι και έκλαιγα αλλά φοβόμουν ότι αν τα παρατήσω και γυρίσω στη Νιγηρία ο πατέρας μου θα μου έλεγε ότι απέτυχα. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που με έκανε να διαβάσω και να επιμείνω. Όμως είχα συναντήσει και μία "Αντιγόνη", είχα μία δασκάλα την Έφη Κατούδη. Aυτή ήταν η "Αντιγόνη" μου. Μου έλεγε ότι αν ήθελα να μάθω τη γλώσσα έπρεπε να ακολουθήσω συγκεκριμένο τρόπο. Και επέμεινε σε μένα. Και όχι μόνο μου έμαθε τη γλώσσα. Μου έδωσε και τη μητρική στοργή. Έμαθα λοιπόν τη γλώσσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μετά έβγαλα την οδοντιατρική.

Ερ.: Η συνέχεια ποια ήταν;

S.C.: Όταν τελείωσα τις σπουδές μου πήγα στην Αμερική, αφού η Ελλάδα δεν μας ήθελε ως αλλοδαπούς. Δεν ήθελε να μείνουμε και να δημιουργήσουμε, να δώσουμε κι εμείς τον ιδρώτα μας για τη χώρα. 'Ετσι πήγα και δημιούργησα στην Αμερική, που αγκαλιάζει όποιον έρχεται στα σύνορά της.

Ερ.: Όλα αυτά τα συναισθήματα και η αγάπη για την Ελλάδα σας ώθησε να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο, «Το Θαύμα να Νιώθεις Έλληνας»;

S.C.: Το βιβλίο λέγεται "Το Θαύμα να νιώθεις Έλληνας" και για μένα είναι θαύμα. Το ότι εμείς συνομιλούμε σήμερα σε αυτή την όμορφη γλώσσα είναι το μεγαλύτερο δώρο. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να δώσεις σε ένα παιδί για μένα είναι πρώτα να το μάθεις ελληνικά και μετά να του μάθεις μία τέχνη, όπως κι εγώ. Αυτό γράφω στο βιβλίο. Αναφέρει και το οδοιπορικό μου στην Αμερική, όπου συναντώ διάφορες παρέες Ελλήνων. Ορισμένοι αγαπούν την Ελλάδα και τη γλώσσα, άλλοι όχι τόσο πολύ και προσπαθώ να τους πείσω ότι η Ελλάδα τους έχει ως πρεσβευτές. Πρέπει να βοηθήσουν να διατηρηθεί όχι μόνο η χώρα αλλά και η γλώσσα. Είναι η χώρα, η οποία διαφυλάττει την Ακρόπολη, είναι η χώρα όπου θα βρεις την Επίδαυρο, είναι η χώρα της φιλοσοφίας, της επιστήμης. Είναι μία παγκόσμια χώρα. Αν εξαφανιστεί η Ελλάδα εξαφανίζεται και ο πολιτισμός μας. Οπότε για μένα η Ελλάδα είναι μία ξεχωριστή χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα