Το όνειρο της εκπαίδευσης

Η 20χρονη Καρολάιν Ατιένο έχοντας χάσει και τους δύο γονείς της σε μικρή ηλικία αποφάσισε να φύγει από το μικρό χωριό της Κένυας, όπου ζούσε, και να κυνηγήσει το όνειρό της: να σπουδάσει στην Ελλάδα.

Η ιστορία της Καρολάιν, η οποία βρήκε τη δύναμη να ανατρέψει το στερεότυπο της αναλφάβητης γυναίκας, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Ακούστε την ιστορία της», που διοργάνωσε η ActionAid στη Θεσσαλονίκη.

«Στα
χωριά της Κένυας τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Τα κορίτσια παντρεύονται σε μικρή ηλικία και τα αγόρια βοηθάνε τους γονείς τους στις δουλειές. Ευτυχώς οι γονείς μου πάντα με συμβούλευαν να μορφωθώ», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Καρολάιν Ατιένο.

Με την οικονομική υποστήριξη της Actionaid, η Καρολάιν κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, να μάθει τη γλώσσα και να γραφτεί στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου φοιτά ως πρωτοετής. Θέλοντας να βοηθήσει και άλλους νέους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, συμμετέχει και στην εθελοντική ομάδα νέων Activista της ActionAid. Επόμενο όνειρό της να βρει μια καλή δουλειά και να βοηθήσει και τις άλλες τρεις αδελφές της να μορφωθούν.Την αξία της εκπαίδευσης στη ζωή της αντιλήφθηκε και η 52χρονη Μαρία Σεξενίδου. Έχοντας ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση, η κυρία Σεξενίδου είχε απορροφηθεί τα τελευταία χρόνια από την εργασία, τα παιδιά και τα εγγόνια της. Ένα δυσάρεστο γεγονός, που συνέβη στην οικογένειά της, αποτέλεσε το κίνητρό της για να κάνει πράγματα για τον εαυτό της . Αποφάσισε να γραφτεί σε Γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας, προκειμένου να μορφωθεί. «Ήταν κάτι που το ήθελα εδώ και πολλά χρόνια και το αποφάσισα με τη στήριξη των παιδιών και των φίλων μου», λέει.Η ίδια βλέπει την εκπαίδευση ως ένα μέσο προσωπικής της ολοκλήρωσης. «Όταν κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου, τότε αισθάνεσαι ολοκληρωμένος ως άνθρωπος. Και αυτό είναι που συμβουλεύω τον κόσμο. Να κάνει τα όνειρά του πράξη», υπογραμμίζει.Η εκδήλωση της ActionAid στη Θεσσαλονίκη «Ακούστε την ιστορία της» οργανώθηκε στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση», που πραγματοποιεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για όγδοη χρονιά σε συνεργασία με σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα