Το κίνημα DIY

Η ιστορία του χειροποίητου και του φτιάξτο μόνος σου, το κίνημα που αποκτά ολοένα και περισσότερους πιστούς και στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, απασχολεί σήμερα το «Δια χειρός».

Το ένθετο «Δια χειρός» επιμελείται η Μαρία Παύλου και μεταδίδεται καθημερινά 8.00-9.00 στην εκπομπή «Η επόμενη δόση» με τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου και 12.00-13.00 από την εκπομπή

«Μετρόπολις» με τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο.

Tο κίνημα Arts & Crafts ξεκίνησε το 1860 στην Αγγλία και ανανέωσε το design, οδηγώντας σε επανεκτίμηση των διακοσμητικών τεχνών στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

To Do It Yourself (φτιάξ' το μόνος σου) καθιερώθηκε από το 1950 ως μέθοδος οικιακής ανακαίνισης.

Ως αισθητικό και ιδεολογικό ρεύμα, απέκτησε πολιτικά χαρακτηριστικά κυρίως στις δεκαετίες του '60 και του '70, όταν συνδυάστηκε με την αμφισβήτηση της καταναλωτικής κοινωνίας.

Από την αυστραλέζικη φεμινιστική κοινότητα της ριζοσπαστικής σταυροβελονιάς, έως το «craftivism.com» της βρετανίδας Betsy Greer και από το ελληνικό «ftiaxto.gr» έως τα δεκάδες blogs και ιστοσελίδες για DIY, η διεθνής των crafters, βρίσκει φιλόξενη στέγη στο διαδίκτυο, χωρίς να σνομπάρει τις συναντήσεις της πραγματικής ζωής σε μαθήματα, σεμινάρια, φεστιβάλ χειροτεχνίας.

Στην Ελλάδα, το χειροποίητο, στο επίπεδο του πλεκτού πουλόβερ, του κεντήματος και της πλεχτής με το βελονάκι προίκας, εντασσόταν κάποτε στις υποχρεωτικές ενασχολήσεις των νεανίδων....

Οι εποχές άλλαξαν με αποτέλεσμα πολλές να μη γνωρίζουν ούτε πως να ράψουν το ξηλωμένο κουμπί στο πουκάμισό τους. Σήμερα, το χειροποίητο είναι και πάλι στη μόδα και μάλιστα σε ακόμη περισσότερα επίπεδα.

Το powertex, κατασκευές και δημιουργίες δηλαδή με κοκαλωμένα υφάσματα και το scrapbooking, κατασκευές με βάση το χαρτί, είναι πρώτα στις προτιμήσεις των crafters στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση έχει παίξει φυσικά και εδώ σημαντικό ρόλο. Καθώς ότι φτιάχνουμε με τα χεράκια μας ή το αγοράζουμε απευθείας από τα χέρια του δημιουργού του, χωρίς μεσάζοντες, είναι πάντα φθηνότερο.

Ακόμα και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, μπορούμε τουλάχιστον να αλλάξουμε το μικρόκοσμό μας, τις κουρτίνες, τα έπιπλα, το χρώμα στους τοίχους. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να σώσουμε την εθνική οικονομία, παρά τις θυσίες μισθών, επιδομάτων και συντάξεων, επιχειρούμε να διασώσουμε την οικιακή μας οικονομία, με αυτοσχέδια μαστορέματα και ιδιόχειρες ανακαινίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα