Το Ισραήλ καλεί την Αργεντινή να συνεχίσει το έργο του εισαγγελέα Νίσμαν

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τις αρχές της Αργεντινής να συνεχίσουν το έργο του εισαγγελέα ο οποίος βρέθηκε νεκρός έπειτα από καταγγελία του ότι η πρόεδρος Φερνάντες παρεμπόδισε τη διεξαγωγή έρευνας στην οποία εμπλέκεται το Ιράν σε βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού κοινοτικού κέντρου με 85 νεκρούς το 1994.Το πτώμα του Αλμπέρτο Νίσμαν βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά του και δίπλα του υπήρχε ένα όπλο λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεσή του στο Κογκρέσο, κεκλεισμένων των θυρών, σχετικά με τις κατηγορίες που είχε απευθύνει κατά της προέδρου.

Η

ανακοίνωση σχετικά με την αιτία θανάτου του εκκρεμεί.

Ο Νίσμαν, ο οποίος ερευνούσε τις συνθήκες της επίθεσης στο εβραϊκό κοινοτικό κέντρο AMIA στο Μπουένος Άιρες, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η Φερνάντες παρείχε υποστήριξη στους Ιρανούς που κατηγορούνται για την επίθεση και ότι παρεμπόδιζε την έρευνα με στόχο να αθωωθούν οι ύποπτοι ώστε η Αργεντινή να επωφεληθεί του ιρανικού πετρελαίου.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Χόρχε Καπιτάνιτς είχε χαρακτηρίσει τις καταγγελίες του Νίσμαν "τρελές, παράλογες, γελοίες και αντισυνταγματικές".

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χρησιμοποίησε τον όρο "υπό τραγικές συνθήκες" αναφερόμενο στον θάνατό του, κάτι το οποίο στην εβραϊκή γλώσσα συχνά χρησιμοποιείται για την αυτοκτονία.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο αναφέρει ότι ο Νίσμαν ήταν "ένας γενναίος και προβεβλημένος νομικός, ο οποίος μαχόταν αδιάκοπα για τη δικαιοσύνη και εργαζόταν με μεγάλη αποφασιστικότητα για την αποκάλυψη της ταυτότητας εκείνων που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση κι εκείνων που τους έβαλαν να το πράξουν".

"Το Κράτος του Ισραήλ εκφράζει την ελπίδα οι αρχές της Αργεντινής να συνεχίσουν τις δραστηριότητες του Νίσμαν και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την απονομή δικαιοσύνης εναντίον των υπεύθυνων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αργεντινή".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα