«Το Ιράν πλήρωσε τη Χαμάς»

Το Ιράν έδωσε χρήματα στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ώστε να εμποδίσει μια συμφωνία με την αντίπαλη παλαιστινιακή οργάνωση Φάταχ, η οποία θα έδινε τέλος στην πενταετή σύγκρουση μεταξύ των δύο οργανώσεων, υποστήριξε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Φάταχ.

Ο ίδιος είπε ότι η Τεχεράνη πρόσφατα ξεκίνησε εκ νέου να χρηματοδοτεί τη Χαμάς, βοήθεια την οποία είχε αναστείλει για έξι μήνες εξαιτίας της αποτυχίας της παλαιστινιακής οργάνωσης να υποστηρίξει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Χαμάς έκτοτε έχει στραφεί ανοικτά κατά

του Άσαντ, όμως σύμφωνα με τη Φάταχ, το Ιράν ενδιαφέρεται περισσότερο να υποστηρίξει τη Χαμάς που προκαλεί το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει.

"Έχουμε πληροφορίες ότι το Ιράν προσέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στον Ζάχαρ και τον Χανίγιε στη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Τεχεράνη", δήλωσε ο Άχμεντ Άσαφ, εκπρόσωπος της Φάταχ, αναφερόμενος στους ηγέτες της Χαμάς Μαχμούντ αλ Ζάχαρ και Ισμαήλ Χανίγιε οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Φεβρουάριο το Ιράν.

Ο Άσαφ απαντούσε σε ένα σχόλιο που είχε κάνει ο Ζάχαρ ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση "είναι πλέον στην κατάψυξη", παρά τη συμφωνία που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα.

"Η συμφιλίωση είναι στην κατάψυξη γιατί ο Ζάχαρ την έβαλε εκεί και πληρώθηκε γι' αυτό από το Ιράν", υπογράμμισε ο Άσαφ στο Ρόιτερς. "Ο Ζάχαρ, ο Χανίγε και η διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα πληρώθηκαν από το Ιράν για να παγώσουν τη συμφιλίωση", πρόσθεσε.

"Το Ιράν έχει συμφέρον να συνεχιστεί ο διχασμός. Το Ιράν κατανοεί τη σημασία του παλαιστινιακού ζητήματος από θρησκευτική, πολιτική και γεωγραφική άποψη και γι' αυτό το λόγο θέλει να το ελέγχει", είπε ο Άσαφ, ενώ πρόσθεσε ότι αν υπάρξει συμφιλίωση τότε το Ιράν θα χάσει την επιρροή του.

Η Χαμάς πάντως διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.

"Η κυβέρνηση της Φάταχ δεν υλοποίησε καμία από τις υποχρεώσεις της (βάσει της συμφωνίας συμφιλίωσης) και προτίμησε τα χρήματα της Αμερικής", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Τάχερ αλ Νόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα