«Το Γιασένοβατς χάσμα που πρέπει να γεφυρώσουμε»

Η 70η επέτειος εξέγερσης των κρατουμένων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του φιλοναζιστικού καθεστώτος των Ουστάσι Γιασένοβατς, που βρισκόταν κατά μήκος του ποταμού Σάβα, στην Κροατία, τιμήθηκε στην Ντόνια Γκράντινα, στη βόρεια Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

"Οι συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990 είναι αδύνατον να γίνουν κατανοητές, αν δεν είναι αντιληπτά η έννοια της λέξης Γιασένοβατς, το βάθος του πόνου και των δεινών των Σέρβων και ο συλλογικός φόβος της εξόντωσης δυτικά του ποταμού Ντρίνα" τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή εκδήλωση στην Ντόνια

Γκράντινα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

"Αυτό είναι το σερβικό Γιαντ Βασέμ. Αυτός είναι ο τόπος των μεγαλύτερων δεινών μας. Αυτός είναι ο τόπος της ύπαρξής μας. Μας συγκέντρωσαν εδώ για να μας καταστρέψουν" είπε ο κ. Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα υποθέσεις σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Γιασένοβατς.

"Το Γιασένοβατς είναι ο πιο φρικτός από τους τόπους εκτέλεσης και μοναδικό χάσμα της ανθρωπότητας, αλλά είναι στο χέρι μας να το γεφυρώσουμε με ειλικρινή συγχώρεση" τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

μνήμη μας από το Γιασένοβατς δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στις δεκαετίες διαφωνίας γύρω από τον αριθμό των θυμάτων. Αλλά δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας ταπεινώνουν με ισχυρισμούς, ότι πολλοί από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν δεν έζησαν ποτέ πραγματικά" ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, δήλωσε ότι οι Σέρβοι δεν πρέπει να ξεχάσουν, αλλά και δεν πρέπει να απειλήσουν με εκδίκηση.

"Δεν ήρθαμε εδώ και δεν θα απειλήσουμε με εκδίκηση κανέναν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να λησμονήσουμε και να πείσουμε τους εαυτούς μας να παραμείνουν σιωπηλοί για το έγκλημα", σημείωσε ο κ. Ντόντικ.

Στην τελετή στην Ντόνια Γκράντινα, στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς, παρέστησαν αντιπροσωπείες των κοινοτήτων των Ρομά και των Εβραίων.

Στις 22 Απριλίου του 1945 ξέσπασε στάση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς, όταν ομάδα 1075 κρατούμενων προσπάθησε να δραπετεύσει και μόνον 127 επέζησαν.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς δολοφονήθηκαν 500.000 Σέρβοι, 80.000 Ρομά, 32.000 Εβραίοι και δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστες διαφορετικών εθνικοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα