«Το Γαλλικό θέατρο a la Grecque»

Πέντε Έλληνες σκηνοθέτες, οι Γιάννης Σκουρλέτης, Θέμελης Γλυνάτσης, Θανάσης Σαράντος, Λευτέρης Γιοβανίδης και Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετούν κείμενα του σύγχρονου και πειραματικού γαλλικού θεάτρου. Τρία από αυτά θα κυκλοφορήσουν για την περίσταση από τις εκδόσεις Άγρα.Μια πρώτη γεύση του αφιερώματος του Γαλλικού Ινστιτούτου στο Θέατρο, στο πλαίσιο του φετινού, πολύ πετυχημένου προγράμματος υπό τον γενικό τίτλο "Ελλάς Γαλλία Συμμαχία" αποτέλεσε η σημερινή
παρουσίαση του Φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου "Το Γαλλικό θέατρο a la Grecque" που ξεκινά στις 6 Μαίου και ολοκληρώνεται στις 3 Ιουνίου.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Olivier Descotes, το Φεστιβάλ εντάσσεται στην πολιτική αναζωογόνησης των θεατρικών ανταλλαγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Ο Γιάννης Σκουρλέτης που σκηνοθετεί το έργο του Ζαν Ζενέ ¨Εκείνη" , το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι ένα έργο μη ολοκληρωμένο που ανοίγει το δρόμο για την ανίχνευση της προβληματικής του Ζενέ πάνω στο θέατρο και το χαρακτήρισε ως σκληρή και λυρική αναφορά πάνω στο μηχανισμό της εξουσίας και στα γοητευτικά της δόκανα.

Ο Θέμελης Γλυνάτσης που σκηνοθετεί το έργο ¨Στο χείλος" της Κλωντίν Γκαλεά που επικεντρώνεται στα βασανιστήρια του Αμπού Γκράιμπ τόνισε ότι αναφέρεται στην κατάρρευση του πολιτισμού - καθώς ζούμε στον 21ο αιώνα και περιγράφουμε βασανιστήρια, όπως στο Μεσαίωνα.

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης, σκηνοθέτης του έργου Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα του Ζαν Ρενέ Λεμουάν (ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για το έργο και ήταν παρών στη συνέντευξη τύπου), δήλωσε ότι δεν αφορά μόνο το μύθο της Μήδειας, αλλά περιγράφει μια γυναίκα που δίνει τη μάχη για τη ζωή της. Στο μονόλογο αυτό πρωταγωνιστεί η Δήμητρα Ματσούκα.

Η μεταφράστρια Δήμητρα Κονδυλάκη του "Αναζήτηση εργασίας" του Μισέλ Βιβανέρ, δήλωσε ότι το έργο δεν επιλέχθηκε μόνο γιατί ο συγγραφέας είναι θεμελιωτής του σύγχρονου θεάτρου αλλά και κυρίως για το θέμα του- που θέτει το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να βρει ή να μη χάσει τη δουλειά του.

Όσον αφορά τέλος τη "Χίλντα" της Μαρί Ντιάιγ που σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, είναι η ιστορία μιας αριστερής αστής και της υπηρέτριας της - μια αφήγηση που παίζει επικίνδυνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τις κοινωνικές τάξεις.

Το "Γαλλικό θέατρο α λα Γκρεκ" φιλοξενείται και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Keywords
Τυχαία Θέματα