«Το ευρώ είναι εδώ για να μείνει»

Η αύξηση του κατακερματισμού στις αγορές της ευρωζώνης, καθιστά δύσκολο να εφαρμοστεί μια ενιαία νομισματική πολιτική στην οικονομική ένωση, δήλωσε σήμερα σε ομιλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Τα risk premiums για κάποιες χώρες δεν είναι πάντα δικαιολογημένα από τα οικονομικά τους θεμελιώδη, και τα θέτω πολύ ήπια όταν μιλάω με αυτούς τους όρους», δήλωσε. Υποστηρίζοντας ότι «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει», πρόσθεσε ότι
οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ευρωζώνης έχουν δείξει την ετοιμότητά τους να λάβουν άμεσα μέτρα όταν χρειάζεται, μαζί με τις εθνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται ήδη, για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους μακροπρόθεσμα.

«Οι εθνικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά δεν είναι επαρκείς βραχυπρόθεσμα», τόνισε. Επισήμανε ακόμη ότι τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκλιση για την οικονομική ανάπτυξη και τις οικονομικές τακτικές σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Ακόμη, επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες που έχουν λάβει βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την ΕΕ. Επισήμανε πως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν καταστήσει τις αγορές τους πιο ευέλικτες, ενώ η Ελλάδα άνοιξε 150 «κλειστά» επαγγέλματα, η Ιταλία εφαρμόζει ένα «εντυπωσιακό» πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η Ιρλανδία είναι εντός στόχων.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα