Το δημοψήφισμα είναι πράξη δειλίας

Την άποψη ότι η όποια συμφωνία με τους δανειστές είναι η καλύτερη εκδοχή, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τον Άρη Τόλιο.

Στο ερώτημα αν η ΝΔ θα την ψηφίσει τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε τα μέρη της, αφού οι φοροεπιδρομές δεν είναι λύση.

Πρόσθεσε δε ότι το δημοψήφισμα αυτή την ώρα είναι πράξη δειλίας, που οδηγεί σε περιπέτειες.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση:

«Ο χρόνος που έχει περάσει, κατά την διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης -που νομίζω ότι είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται με την εσωτερική κοινή γνώμη και όχι με τους πιστωτές μας-, είναι χρόνος ο οποίος δεν είναι κερδισμένος για την κυβέρνηση. Είναι χαμένος χρόνος. Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, από αυτή την καθυστέρηση, είναι δραματικές. Όσο δραματικές είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, τόσο διευρύνεται το δημοσιονομικό κενό, τόσο δηλαδή θα πρέπει να είναι πιο επώδυνα τα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση, για να φτάσει έστω και στον πιο περιορισμένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, αν υποθέσουμε ότι συμφωνεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%, που είναι σωστός και εφικτός στόχος. Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι προς όφελος της χώρας, γιατί η τελική συμφωνία εάν επιτευχθεί -διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις, εύχομαι να επιτευχθεί-, δεν πιστεύω ότι θα είναι ουσιαστικά διαφορετική, από αυτό που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και η προηγούμενη κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, όλα αυτά που γίνονται είναι μια διαχείριση εντυπώσεων, μια προσπάθεια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να γεφυρώσει τη σκληρή πραγματικότητα με την προεκλογική ρητορική, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τελεσφορήσει...
Δεν ρωτάμε την κοινή γνώμη όταν διαπραγματευόμαστε. Η κυβέρνηση έχει πάρει μια λαϊκή εντολή σαφέστατη. Η κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευμετάβολη και δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται να ερωτηθεί ξανά, ούτε μέσω δημοψηφίσματος, ούτε μέσω εκλογών. Είναι πράξη πολιτικής δειλίας να πετάξεις πίσω την μπάλα στους πολίτες».

Δημοσιογράφος: Έστω λοιπόν ότι έρχεται μια συμφωνία με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η Νέα Δημοκρατία θα την ψηφίσει;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω πει επί της αρχής, ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Η μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία, εδώ που έχουμε φτάσει. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τα μέτρα και θα τα αξιολογήσουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πάλι τη μέθοδο των φοροεπιδρομών, για να δικαιολογήσει τις επιλογές της στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του κράτους. Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε πρόσφατα, μεγαλώνει πάλι το κράτος... Είναι λογικό να λέμε ότι αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες και μεγαλώνουμε το κράτος και ταυτόχρονα υπερφορολογούμε τους πολίτες; Αυτό, επί της αρχής, φιλοσοφικά, μας βρίσκει τελείως αντίθετους».

* Για ενιαίο ΦΠΑ:

«Πρέπει η χώρα να πάει σε εξορθολογισμό του καθεστώτος του ΦΠΑ. Εάν μπορεί και πρέπει να πάει εν μέσω τουριστικής περιόδου, με επιπτώσεις στον τουρισμό, να το συζητήσουμε. Εγώ ποτέ δεν διαφώνησα στην ανάγκη να εξορθολογιστεί το καθεστώς του ΦΠΑ, αλλά φυσικά, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Δημοσιογράφος: Ήταν λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης ο χειρισμός στο θέμα των καθαριστριών;

Κυρ. Μητσοτάκης: «Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στα διάφορα γλέντια που στήνονται για επικοινωνιακούς σκοπούς και στα οποία συμμετέχουν και στελέχη της κυβέρνησης. Προσωπικά, έχω κάνει την αυτοκριτική μου για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις και έχω πει ότι αν εγώ διαπραγματευόμουν εξαρχής το χαρτοφυλάκιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν θα χρειαζόταν να πάμε σε τόσο ακραία μέτρα. Δυστυχώς, οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα, επιβλήθηκαν στην τότε ελληνική κυβέρνηση, επειδή οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου έδειξαν χαρακτηριστική ατολμία, να ακουμπήσουν συλλογικά τα ζητήματα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης... Δεν μπορώ να δεχτώ να ακυρώνονται όλες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που κάναμε... Αυτές είναι προτάσεις που πάνε τη δημόσια διοίκηση πάρα πολλά χρόνια πίσω».

* Για τη Νέα Δημοκρατία:

«Θεωρώ ότι η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή είναι εξαιρετικά υπεύθυνη και τεκμηριωμένη. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάνει ακόμα την αυτοκριτική της, στο βαθμό που θα ήθελα και ούτε έχουν γίνει ακόμα οι αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης, εφαρμοσμένης πολιτικής... Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει συθέμελα, για να μπορέσει να επανασυνδεθεί με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που της γύρισαν την πλάτη. Αυτή τη στιγμή, αυτή τη δυναμική δεν την βλέπω στο βαθμό που θα ήθελα. Αναγνωρίζω απόλυτα, βέβαια, ότι είναι δύσκολο να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα. Από τη μια, να ασκείς αντιπολίτευση, όταν η χώρα κινδυνεύει πραγματικά και, από την άλλη, να μπαίνεις και σε διαδικασίες που -από τη φύση τους-, είναι εσωστρεφείς, που έχουν να κάνουν με την ανασύνταξη του κόμματος. Ενδεχομένως, όμως, να φτάσαμε στο σημείο που και τα δύο να πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα».

Δημοσιογράφος: Δεν μπορεί να γίνει συθέμελη αλλαγή, χωρίς να κοιτάξει κανείς κυρίως τα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, το πώς εγκαταλείφθηκαν στρατηγικές όπως ο μεσαίος χώρος, το πώς κινήθηκε η Νέα Δημοκρατία από τα αντιμνημόνια στα μνημόνια...

Κυρ. Μητσοτάκης: «Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν. Δεν έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα, επαρκώς. Δεν έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για το έγινε μετά τον Ιούνιο του 2014, όπου ερμηνεύσαμε τελείως λάθος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Γιατί φτάσαμε στο σημείο να προσπαθούμε να αντιγράψουμε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να παίξουμε μπάλα σε ένα γήπεδο που δεν μας ταιριάζει; Έχουμε πολλά ακόμα να συζητήσουμε στη Νέα Δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα