«Το δικό μας 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης»

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς; Ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ο λογοτέχνης Σάκης Σερέφας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας, ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης και τσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης, ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου και ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής;

Ο κατάλογος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και ίσως με περισσότερο «ασύνδετα» μέλη. Κι όμως, υπήρξαν συν-μαθητές. Όχι απαραίτητα χρονικά αλλά χωρικά. Ήταν όλοι τους παιδιά του Β' Γυμνασίου (αρρένων τότε) Θεσσαλονίκης. Πέρασαν όλοι από τις ίδιες αίθουσες, τα ίδια θρανία, ορισμένοι κι από τους ίδιους καθηγητές. Περπάτησαν όλοι τους τον ίδιο δρόμο (που ύστερα έγινε πεζόδρομος), τη θρυλική οδό Ικτίνου και παλιότερα οδό Σχολείων.

«Το δικό μας 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης», τιτλοφορείται η έκδοση - 230 σελίδων - που επιμελήθηκε ο επίσης απόφοιτος του, εκπαιδευτικός Γιώργος Μαμουζιάς και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις των αδελφών Κυριακίδη.

Οι εκατό πρώτες σελίδες του βιβλίου αφορούν στην ιστορία του σχολείου και αντλούν το υλικό τους από κείμενα για την τοπική ιστορία και - κυρίως - από το βιβλίο πράξεων του Συλλόγου Καθηγητών και τις επετηρίδες αποφοίτων του.

Μαρτυρίες αποφοίτων και καθηγητών

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει προσωπικές μαρτυρίες -κείμενα αποφοίτων του σχολείου - πολιτικών, επιχειρηματιών, επιστημόνων και λογοτεχνών, που αναπολούν σήμερα, νοσταλγικά τα μαθητικά τους χρόνια.

«...Τα χρόνια που ήμουν μαθητής στο εξατάξιο, 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, συμπίπτουν με την πολύ δύσκολη περίοδο της δικτατορίας...

»...Τα πράγματα ήταν πολύ σκληρά σε μια τάξη με εξήντα πέντε και πλέον μαθητές, από διάφορες περιοχές, άλλοι εκ των οποίων ενδιαφερόμασταν για πανεπιστημιακές σπουδές, κι άλλοι, έχοντας απλώς την ανάγκη της επιβίωσης, ήθελαν το απολυτήριο του εξαταξίου γυμνασίου, ως τυπικό προσόν (κάτι που ήταν, για τα δεδομένα της εποχής, πολύ σημαντικό)...», σημειώνει ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (μαθητής του Β' Αρρένων από το 1968-1974).

Ο κ. Βενιζέλος αφού θυμάται νοσταλγικά τους καθηγητές του (μεταξύ των οποίων τον γυμνασιάρχη - γνωστό ποιητή Σαράντο Παυλέα), τις ιστορικές - πολιτικές συγκυρίες της εποχής (εισβολή στην Κύπρο, Πολυτεχνείο, χούντα, μεταπολίτευση) αλλά και την πρώτη του... αποβολή στη Β' Γυμνασίου, τονίζει χαρακτηριστικά στο τέλος του σημειώματος του «Η οδός Ικτίνου, με το 41ο Δημοτικό σχολείο και το 2ο γυμνάσιο είναι η δική μας οδός των παιδικών μας θαυμάτων και είμαι ευτυχής και τυχερός που μπορώ ακόμα και την περπατάω».

Μαθητής του Β' Αρρένων (από το 1965-1969) και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, νοσταλγεί την «επαπειλούμενη» από τους αγανακτισμένους καθηγητές του «διαγωγή κοσμία», τους χαρακτηρισμούς «είστε όλοι καθάρματα», που εξαπέλυαν, στον ίδιο και τους συμμαθητές του, οι καθηγητές της εποχής.

Ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ (απόφοιτος του Β
Keywords
Αναζητήσεις
41ο γυμνάσιο θεσσαλονίκη, 2 lykeio thessalonikis apofoitisi
Τυχαία Θέματα