Τίτλοι τέλους για την ΕΤΑ

Τέλος στην ένοπλη δραστηριότητα της βάζει η ισπανική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ με ανακοίνωση της στην εφημερίδα Γκάρα, χθες, και ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τρεις άνδρες φορώντας μάσκες.

Η «ιστορική» για την ισπανία ανακοίνωση αναφέρει πως «Η ΕΤΑ αποφάσισε τον οριστικό τερματισμό της ένοπλης δραστηριότητας της»,  και καλεί την Μαδρίτη και το Παρίσι  να ανοίξουν ένα παράθυρο διαλόγου για να κλείσει την ένοπλη σύγκρουση. «Βρισκόμαστε
μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία για να δοθεί μία σωστή και δημοκρατική λύση για να πάψει η πολιτική σύγκρουση», αναφέρουν μεταξύ άλλων, καθ'ως «αυτό είναι που θέλει η πλειοψηφία των βάσκων».

Η ισπανική κυβέρνηση δέχθηκε με αυτοσυγκράτηση την ανακοίνωση της ΕΤΑ καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός η οργάνωση και την αθέτησε. Ο ισπανός Πρωθυπουργός επανέλαβε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η παράδοση των όπλων.

Η ΕΤΑ, με πλήρες όνομα «Euskadi Ta Askatasuna»(= «Πατρίδα και Ελευθερία») δημιουργήθηκε το 1959, αρχικά ως οργάνωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βάσκων, καθώς και για να εξασκήσει αντίσταση ενάντια στη δικατορία του Φράνκο. Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε παραστρατιωτική ένοπλη οργάνωση, μαρξιστικής ιδεολογίας με στόχο την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία των Βάσκων. Υπολογίζεται πως από τις επιθέσεις της οργάνωσης αυτής έχασαν τη ζωή τους 850 άτομα με πρώτο χτύπημα ενός φρουρού στην Τουλούζη, το 1968.
Keywords
Τυχαία Θέματα