Την Τετάρτη αποφασίζει η Φινλανδία

Η Φινλανδία θα αποφασίσει την ερχόμενη Τετάρτη για το ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στο σχέδιο οικονομικής στήριξης στην Πορτογαλία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από κοινοβουλευτική πηγή.Η απόφαση θα ληφθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τη λεγόμενη Μεγάλη Επιτροπή, η οποία καθορίζει την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας. Η θέση του Ελσίνκι θα παρουσιαστεί στη συνέχεια από τον υπουργό Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, Γιούρκι Κατάινεν, στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), στις 16 Μαΐου
στις Βρυξέλλες, η οποία είναι αφιερωμένη στο "πακέτο βοήθειας" προς την Πορτογαλία.

"Το ζήτημα του Ecofin θα το επεξεργαστούμε την ερχόμενη Τετάρτη (...) ο υπουργός Κατάινεν θα ακουστεί στο θέμα αυτό", είπε ο Έρκι Τουομιότζα, ο πρόεδρος της επιτροπής.

Ο Κατάινεν είναι επίσης ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου και αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Την περασμένη Τρίτη ζήτησε η θέση της χώρας του για το ζήτημα της Πορτογαλίας να ξεκαθαριστεί πριν από τη σύνοδο του Ecofin.

Η Φινλανδία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία το σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Πορτογαλίας θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ακόμη και αν η Μεγάλη Επιτροπή δώσει το "πράσινο φως" στον Κατάινεν να στηρίξει το σχέδιο, η οριστική επικύρωση πρέπει να γίνει από τη Βουλή.
Keywords
Τυχαία Θέματα