Τηλεδιάσκεψη του «Brussels Group» σήμερα

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του «Brussels Group» και σήμερα Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη. Το «Brussels Group» θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.Αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και στενούς του συνεργάτες.

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημείωναν ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και ήταν σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ' όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Ο πρωθυπουργός είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εν όψει της συνεδρίασης του Brussels Group, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων τής μέχρι στιγμής διαπραγμάτευσης και του Eurogroup της Παρασκευής, ενώ παράλληλα καταρτίστηκε στρατηγική με εναλλακτικές προτάσεις σε ακανθώδη ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται: μετάθεση των εργασιακών για τον Ιούνιο ή και αργότερα, φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, επιβολή ειδικού φόρου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, αντί της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και προώθηση μέρους των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις στη στήριξη του ασφαλιστικού.


Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, με δήλωσή του στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «καμία απολύτως μείωση δεν πρόκειται να γίνει στις συντάξεις, κύριες ή επικουρικές».

«Υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου» δηλώνει στην Αυγή της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Όπως λέει χαρακτηριστικά αναφορικά με τη ρευστότητα: η κατάσταση δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση και άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. Κι αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Όπως προσθέτει: «Επί του παρόντος ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης».


Αναφορικά με το σφυροκόπημα που δέχθηκε από τους ομολόγους του στη Ρίγα της Λετονίας, με αποτέλεσμα μάλιστα να μην συμμετέχει στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε μέσω twitter με τη φράση του Φρανκλίνου Ρούσβελτ: «Είναι ομόθυμοι στο μίσος τους για εμένα, και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους». Χαρακτήρισε τη φράση αυτή του Ρούσβελτ κοντά στην καρδιά του και την πραγματικότητα.
Οι εταίροι θέλουν να σαμποτάρουν την κυβέρνηση, δηλώνει την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στο Μega τάχθηκε κατά του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, ενώ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που οι εταίροι φτάσουν στο σημείο να μας διώξουν από την ευρωζώνη.


Στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, επί τα χείρω θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Μιλώντας στην Handelsblatt, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επανάλαβε την ανησυχία των εταίρων για την οικονομική κατάσταση της χώρας που επιδεινώνεται και από την έλλειψη ρευστότητας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι Ελληνες πολιτικοί συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: αν η Ελλάδα πέσει, δεν θέλουν τα αποτυπώματά τους στο όπλο του «φόνου», γράφει το Ρόιτερ. «Αν η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό και χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι την έσπρωξε από το χείλος του γκρεμού ή απέτυχε να προσπαθήσει να τη σώσει», σημειώνει. Παράλληλα, τονίζει πως η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα χωρίς πολιτική απόφαση από τα κράτη-μέλη.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα