Τι ζητούν οι εξαγωγείς από τη νέα κυβέρνηση

Την επιβεβαίωση, με κάθε τρόπο, τού ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας, τόσο προς τους κοινοτικούς εταίρους της, όσο και προς τις διεθνείς αγορές, ώστε να περάσει προς τα έξω μήνυμα σταθερότητας και της αξιοπιστίας και να βρεθεί το συντομότερο συναινετική λύση, ζητά με σημερινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), μετά και τις συνομιλίες στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Με αφορμή επεξεργασία που πραγματοποίησε στα πρόσφατα
δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΣΤ) για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών πέρυσι, ο ΣΒΕ σημειώνει: "οι Έλληνες εξαγωγείς όπως όλα τα χρόνια της κρίσης, έτσι και το 2014 άντεξαν [...]κόντρα στα αμέτρητα προβλήματα που ορθώνονταν, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία, το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων [...] και η απουσία καλής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό [...] Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν ν' αντέχουν είναι τα λιγοστά κεφάλαια που υπάρχουν [...] να αξιοποιηθούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, της εξωστρέφειας και της παραγωγής και όχι για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας δεν είναι δυνατή, αν δεν χρηματοδοτηθεί με επαρκή κεφάλαια και με όρους ανταγωνιστικούς των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ".

Κατά τον ΣΕΒΕ, τα παραπάνω -σε συνδυασμό με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση του παραγωγικού σκέλους της οικονομίας και την πάταξη της διαφθοράς (η οποία σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αυξάνει το κόστος του επιχειρείν κατά 12%)- μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιδείνωση στο εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά μετά το 2008

Οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσιάστηκαν πέρυσι αμετάβλητες, ενώ συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση κατά 1,4% και διαμορφώθηκαν σε 27,1 δισ. ευρώ.

"Η επίδοση των ελληνικών εξαγωγών έρχεται κόντρα στις προβλέψεις, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, της αρνητικής συγκυρίας με τη Ρωσία, αλλά και της κάμψης του διεθνούς εμπορίου. Ειδικότερα, την επίδοση των εξαγωγών συμπεριλαμβανομένου των πετρελαιοειδών, επηρέασε σημαντικά και η διεθνής συγκυρία της μείωσης της τιμής του πετρελαίου κατά το β΄ εξάμηνο του 2014" υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ και προσθέτει ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε πέρυσι στα 20,6 δισ. "και μετά το 2008 είναι η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε επιδείνωση".

Απώλειες 15% σε Ρωσία, 20% στην Κίνα

Το 48% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνθηκε σε ευρωπαϊκά κράτη και το υπόλοιπο 52% σε Τρίτες χώρες. Το 2014 και για στοιχεία χωρίς καύσιμα, ανοδικά κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Πολωνία (12%), στις ΗΠΑ (10%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (5%), στην Ισπανία (5%) και στην Κύπρο (4%). Αντίθετα, απώλειες καταγράφηκαν στις χώρες Ρωσία (-15%), Κίνα (-20%), Αυστρία (-14%) και Γαλλία (-3%).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα