Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση

Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης προβλέπει η νέα κυβερνητική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς. Η νέα πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους. Νωρίτερα,

κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή.

Με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση αναμένει την γραπτή απάντηση των εταίρων στις νέες προτάσεις της πριν την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με νέα δήλωση του διευκρίνισε οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ελληνική πρόταση και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ "δεν ομιλούν εκ μέρους" της Επιτροπής. Αφορμή, πληροφορία την οποία μετέδωσε νωρίτερα το Ρόιτερς σύμφωνα με την οποία τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, τους οποίους δεν κατονόμασε, δήλωσαν πως η νέα πρόταση της Ελλάδας δεν είναι επαρκής για να συναφθεί συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υποβάθμισε την αισιοδοξία της κυβέρνησης της Ελλάδας για την επίτευξη πολύ σύντομα μιας συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά "υποτιμά την περιπλοκότητα" των μέτρων που ζητεί ο ίδιος ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία της και να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει λάβει γνώση των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επέμεινε όμως ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνον εάν οι προτάσεις αυτές είναι "σοβαρές".

"Βλέπω πολλή αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, και αυτό υποτιμά την πολυπλοκότητα αυτού το οποίο της ζητείται: να βάλει ξανά τον προϋπολογισμό της σε τάξη και την οικονομία στις ράγες", είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

"Αυτό απαιτεί (σ.σ. να ληφθούν) μέτρα στα οποία μέχρι τώρα έλεγαν όχι", συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε: "μένει να φανεί εάν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα αυτά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα".

Πιο αισιόδοξος ο Ντομπρόβσκις

Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών τις προσεχείς ημέρες εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ, Valdis Dombrovskis, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Dombrovskis, ένα staff level agreement μπορεί να είναι κοντά εάν οι συμφωνηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένα μέτρα.

Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποίησε πως πρέπει να σταματήσουν οι τακτικοί ελιγμοί και να γίνει περισσότερη δουλειά ουσίας. "Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να πει ποια μέτρα δεν της αρέσουν και τι είναι έτοιμοι να κάνουν", πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα