Τι μήνυμα θα δοθεί στο Ιράν από τον ΟΗΕ;

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι η προσεχής μετάβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στο Ιράν μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα αν δοθεί ένα σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη για τη Συρία και για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

"Πολλά εξαρτώνται από το μήνυμα που θα δοθεί. Θα πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας, και ο κ. Μπαν Γκι

Μουν το έχει σίγουρα, ότι το Ιράν είναι μία από τις χώρες (...) που τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τη σύγκρουση στη Συρία", σημείωσε ο Φαμπιούς, υπενθυμίζοντας ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν και αυτές "δύσκολες συνομιλίες με το Ιράν" όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

"Όλα αυτά πρέπει να έχει στο μυαλό του", επέμεινε ο Φαμπιούς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναγγελία της συμμετοχής του Μπαν Κι Μουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 30 και 31 αυτού του μήνα στην Τεχεράνη, παρά τις έντονες επιφυλάξεις των ΗΠΑ.

Το ταξίδι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Ιράν θα του επιτρέψει να "μεταφέρει τις βαθιές ανησυχίες και τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας" όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την τρομοκρατία και τον πόλεμο στη Συρία, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι.

"Υπάρχουν επίσης κάποιες αλήθειες που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε", συνέχισε εξάλλου ο Φαμπιούς, υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν "είναι πάραυτα πολύ απομονωμένο στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας". "Για όσο καιρό διατηρεί τις θέσεις του σε έναν αριθμό θεμάτων, η απομόνωση αυτή θα συνεχιστεί, όπως πιστεύω".

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε τέλος ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ "αρχίζουν να έχουν μια σημαντική επίδραση στο καθεστώς και σε κάθε περίπτωση στη χώρα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα