Τι φοβούνται οι ξένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

To μισό από το χαμένο έδαφος από τις αρχές Αυγούστου επανάκτησε την προηγουμένη εβδομάδα ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς οι χαμηλότερες αποτιμήσεις, η καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση της οικονομίας το β τρίμηνο και τα υποστηρικτικά σχόλια μεγάλων ξένων οίκων προσέλκυσαν αγοραστικό ενδιαφέρον. Όμως τα επόμενα βήματα δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθύγραμμα ανοδικά εκτιμούν οι συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων χαρακτηρίζουν φυσιολογικές τις έντονες

διακυμάνσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σημειώνοντας πως τόσο τα επενδεδυμένα χαρτοφυλάκια όσο και οι στρατηγικοί επενδυτές εκτιμούν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια διπλή αβεβαιότητα: αυτή των stress tests και των εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή και ειδικότερα του ενδεχόμενου να επιδιωχτεί από τον Σεπτέμβριο η συγκέντρωση της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας άμεσα.

Οι δυο αυτοί λόγοι αποτελούν την συνισταμένη των απόψεων ενεργών στην Ελλάδα διεθνών χαρτοφυλακίων εκ των οποίων αρκετά εμφανίζονται να συμφωνούν επίσης ότι εφόσον εκλείψουν οι δυο αυτές αβεβαιότητες οι αποτιμήσεις είναι πλέον ελκυστικές ώστε να προσελκύσουν και πάλι αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό βέβαια πάντοτε υπό την υπόθεση ότι δεν θα ανακύψουν άλλα ζητήματα όπως καθυστέρηση ενδεχομένως από πλευράς ευρωπαίων στο ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ή οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις όπως έκανε πολλούς να πιστεύουν η συζήτηση για το φημολογούμενο «τέλος της τρόικας». Οι ψυχραιμότεροι όμως διαβάζουν στην μεταφορά των συνομιλιών στο Παρίσι και στην προσπάθεια μετάλλαξης της εποπτικής διαδικασίας, την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχυθεί πολιτικά ενόψει των εξελίξεων που θα δρομολογήσει.

Για παράδειγμα όπως στην JP Morgan, έτσι και στην Barclays συνδέουν τις πιέσεις που δέχθηκαν ελληνικά ομόλογα και μετοχές το προηγούμενο διάστημα με τις φημολογούμενες αυτές αλλαγές στο προφίλ του ελληνικού προγράμματος. Όμως η πρώτη θεωρεί την δημοσιονομική ευελιξία θετική εξέλιξη και η δεύτερη επιμένει στην ανάγκη αυστηρών κινήτρων για συμμόρφωση.

Στην Deutsche Bank, που επίσης συμμετείχε στην δημόσια -δια εκθέσεων- συζήτηση για την Ελλάδα, τονίζουν ότι αναμένουν πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα συναινέσουν στη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης αλλά και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους που έχει ζητήσει η Αθήνα με δεδομένο ότι από το 2012 έχουν δεσμευτεί για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Citi από την πλευρά της «γύρισε» μόνη της επάνω την αγορά δηλώνοντας στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας πως θεωρεί ότι η διόρθωση των ελληνικών τραπεζών τις έχει φέρει σε ελκυστικά επίπεδα και ότι αν επαληθευτούν από την ευρωπαϊκή άσκηση τα αποτελέσματα των εγχώριων stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος τότε και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Όσον αφορά το ζήτημα του πολιτικού ρίσκου, που για κάποιους είναι αφορμή ρευστοποιήσεων μετά και από μεγάλα κέρδη το τελευταίο έτος, εντοπίζεται στο αν και κατά πόσον η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να ανοίξει το θέμα της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας το φθινόπωρο. Στα μάτια των ξένων επενδυτών -που ελέγχουν ούτε λίγο ούτε πολύ το 60% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αν εξαιρεθούν οι συμμετοχές του ΤΧΣ- το ζήτημα είναι θέμα χρονισμού: εάν τελικά οι τράπεζες χρειασθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, έστω και μικρές, πως θα συγκεντρωθούν τα κεφάλαια αυτά σε 6 με 9 μήνες από τον Οκτώβριο όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία εάν η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αναστάτωση λόγω του ζητήματος της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας που συμπίπτει χρονικά με την παραπάνω περίοδο; Για αυτό το λόγο ορισμένοι εκτιμούν ότι το Μαξίμου -που θεωρούν ότι αναγνωρίζει τη σημασία της σύμπνοιας των αγορών- θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο νωρίτερα.

Το σκηνικό αυτό εξελίσσεται σε μια περίοδο που υπάρχει γενικότερη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και ανησυχία ειδικά για την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Εξ’ ου και οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί σημαντικότερες πιέσεις από τις ομολόγους τους στον ευρωπαϊκό νότο αν και, όπως φαίνεται και από τις αναλύσεις οίκων όπως η City, εκτιμάται ότι τα stress test θα δώσουν διαχειρίσιμα αποτελέσματα.

Το ξεκαθάρισμα αυτού του σκηνικού είναι που θα δώσει σταθερότερη κατεύθυνση και στο χρηματιστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα