Θρίλερ στην Αδριατική: 329 οι διασωθέντες

Μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να δίνουν οι ιταλικές και οι ελληνικές αρχές για τη διάσωση των επιβατών από αέρος, ανοιχτά της Αδριατικής. Οι διασωθέντες ανέρχονται στους 329, ενώ 148 παραμένουν στο Norman Atlantic. Eξι Ελληνες και ένας αλλοδαπός κατευθύνονται στην Κέρκυρα με ελληνικό ελικόπτερο. Δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες της Rai για τέσσερις νεκρούς.Σύμφωνα με τα λεγόμενα Τούρκου διασωθέντα, οι νεκροί βρέθηκαν στη γλίστρα του πλοίου. Ασφαλείς

στο λιμάνι του Μπάρι βρίσκονται οι 25 Έλληνες που διασώθηκαν από το πλοίο οι οποίοι θα μεταφερθούν προληπτικά στο νοσοκομείο. Στο αεροδρόμιο του Λέτσε τους περιμένει αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να τους παραλάβει.

Αρχικά, η Rai μετέδωσε πως οι τέσσερις νεκροί βρέθηκαν στο γκαράζ. Στη συνέχεια η πληροφορία άλλαξε σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός Τούρκου διασωθέντα που έφτασε στο Μπάρι, οι τέσσερις νεκροί βρίσκονταν σε σωστική λέμβο. Ο άνθρωπος, σε κατάσταση σοκ, είπε πως είδε τη βάρκα να έχει σφηνώσει και να έχει καεί.

Αν η πληροφορία ισχύει, ο αριθμός των νεκρών από τη ναυτική τραγωδία της Κυριακής θα φτάσει στους πέντε, αφού ήδη έχει ανακοινωθεί ο θάνατος του Έλληνα Γιώργου Ντούλη, που στην προσπάθειά του να μπει σε σωστική λέμβο, εγκλωβίστηκε σε "γλίστρα" του πλοίου και έχασε τη ζωή του. Μαζί του ήταν η σύζυγός του, που διασώθηκε και έχει ήδη μεταφερθεί τραυματισμένη σε νοσοκομείο του Μπρίντεζι. Ωστόσο οι υπόλοιποι επιβάτες κινδυνεύουν από υποθερμία και ψύχος καθώς παραμένουν πολλές ώρες στο κατάστρωμα.

Στην περιοχή του συμβάντος η φρεγάτα «ΝΑΥΑΡΙΝΟ». Όπως είπε στον Αθήνα 984 ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και το ελληνικό ρυμουλκόΙόνιο Πέλαγος” από Πύλο θα φτάσει τις επόμενες ώρες στο πλοίο ώστε να γίνει νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου στην Ιταλία, ενώ η Ελλάδα στέλνει στην επιχείρηση επιπλέον ελικόπτερα super puma και Σικόρσκι.

Εκπρόσωπος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού τόνισε ότι το πλοίο δεν ρυμουλκείται στη φάση αυτή και θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ωστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το αρχικό σχέδιο μεταφοράς του στο λιμάνι του Πρίντεζι. Επί του παρόντος, δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη, σχετικά με ενδεχόμενη ώρα αφιξής του και το ιδιο ισχύει για το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού "Σαν Τζόρτζο" το οποίο αναμένεται να μεταφέρει στην Ιταλία τους υπόλοιπους διασωθέντες.

Όλη νύχτα το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσε στην περιοχή που πλέει το Norman Atlantic, ις πρώτες πρωϊνές ώρες παρέλαβε επτά άτομα από το “NORMAN ATLANTIC”μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες, τα οποία και μετέφερε ασφαλώς στοLecce Ιταλίας. Στις 03.00 το πρωί το ιταλικό ΕΚΣΕΔ ζήτησε από το Super Puma της ελληνικής ΠΑ να βρίσκεται πάνω από το πλοίο για να κάνει επιχείρηση μεταφοράς επιβατών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κάπως καλύτερες αλλά σε καμία περίπτωση ευνοϊκές για τέτοιου είδους επιχειρήσεις μέσα στην νύχτα.

Δείτε το πρώτο βίντεο που αποδέσμευσε η ΠΑ πάνω από το φλεγόμενο πλοίο.



Παράλληλα, οι Ιταλικές Αρχές δήλωσαν ότι στο κινδυνεύον πλοίο, ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, νερά κ.α). Επίσης, κλιμάκιο ιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο “Norman Atlantic” και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών ή μελών του πληρώματος.

Το σενάριο της υπερφόρτωσης του πλοίου θα εξετάσουν οι αρχές, μετά τις πληροφορίες για πολλά βυτιοφόρα με λάδι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές το ιταλικό πλοίο, έφυγε από την Πάτρα υπερφορτωμένο με 222 οχήματα, τα περισσότερα των οποίων ήταν βυτιοφόρα και μετέφεραν ελαιόλαδο, ενώ κατασκευαστικά το Νόρμαν Ατλάντικ μπορούσε να χωρέσει 195 οχήματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών βυτιοφόρων, τα βαρέα οχήματα μόλις χωρούσαν στο πλοίο και υπήρξαν διαμαρτυρίες επειδή οι κυματισμοί πιθανώς να προκαλούσαν μετατοπίσεις και τα βυτιοφόρα να ακουμπούσαν στην οροφή του γκαράζ του πλοίου.

«Όπως έχει αποκαλυφθεί πίσω από τα τραγικά ναυάγια, πυρκαγιές κ.α. βρίσκονται σοβαρές παραλήψεις της αξιοπλοΐας των πλοίων, με οδυνηρές συνέπειες για τους επιβάτες και τους ναυτεργάτες», επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωση τους τα ναυτεργατικά σωματεία. Θέτουν ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή. Επίσης γιατί απομακρύνθηκαν μόνο 150 επιβάτες με σωσίβιες λέμβους, ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, και τέλος πως αντιμετωπίστηκαν οι πολύ σοβαρές παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο πλοίο στις 19 Δεκεμβρίου από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα.

Επισυνάπτονται οι λίστες των διασωθέντων όπως τις ανακοινώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας

Με πληροφορίες onalert.gr

Φωτογραφία: nationalpost.com

Keywords
Τυχαία Θέματα