Θετικό το πρόσημο στη Wall Street λόγω εταιρικών και macro ειδήσεων

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στο υψηλό επτάμηνου για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τη στιγμή που η Federal Reserve ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική.

Οι αναλυτές περιμένουν η αμερικανική κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε για την τόνωση της

ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή θα περιμένουν νέες ενδείξεις όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τα ιστορικά του χαμηλά, με τους περισσότερους αναλυτές να τοποθετούν την αύξηση στα μέσα του 2015.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 17.005,75 μονάδες με άνοδο 1,12%, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,75% στις 4.564,29 μονάδες και ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 1,19% στις 1.985,05 μονάδες.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε σε σχέση με τα νομίσματα των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, ενώ το πετρέλαιο σημείωνε άνοδο κατά 40 σεντς ή 0,50% στα 81,40 δολάρια το βαρέλι και τα παράγωγα του χρυσού ενισχύθηκαν 10 σεντς στα 1.229 δολάρια την ουγκιά.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, υψηλότερα κατά 0,2% διαμορφώθηκαν οι αμερικανικές τιμές κατοικιών τον Αύγουστο, χαμηλότερα από την αύξηση κατά 0,6% που καταγράφηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller.

Μεταξύ των 20 πόλεων που παρακολουθεί ο δείκτης, στις τρεις σημειώθηκε πτώση των τιμών, ενώ στο Ντητρόιτ σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση.

Μετά από εποχικές προσαρμογές, οι τιμές κατοικιών στις 20 πόλεις εμφανίζουν πτώση 0,1% τον Αύγουστο (πρόκειται για την ισχυρότερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων μηνών) σε σχέση με την μείωση κατά 0,5% τον Ιούλιο.

Επίσης, πτώση 1,3% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, και σηματοδότησαν την δεύτερη συνεχόμενη πτώση, καθώς υποχώρησε η ζήτηση για σειρά προϊόντων μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, αεροσκάφη και υπολογιστές.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά να παρουσιάσουν αύξηση 0,2% τον περασμένο μήνα. Εάν αφαιρεθεί ο ευμετάβλητος κλάδος των μεταφορών, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,2%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Επίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε υψηλό επτά ετών, κυρίως λόγω της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας και της πιθανότητας ότι θα ακολουθήσει η αύξηση των μισθών.

Ο σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο στις 94,5 μονάδες από τις 89 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 87,3 μονάδες.

“Χτίζουμε έναν τοίχο ανησυχιών μόνοι μας και κάνουμε υποθέσεις για τους καταναλωτές, και αυτοί επιστρέφουν και μας εκπλήσσουν”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Art Hogan, αναλυτής της Wunderlich Securities.

Πτώση κοντά στο 9,84% σημείωσαν οι μετοχές της Twitter, ύστερα από την ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, των κερδών και εσόδων γ΄ τριμήνου που ήταν μεν αντίστοιχα των προσδοκιών των αναλυτών, αλλά οι εκτιμήσεις για τα έσοδα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, καθώς έκανε λόγο για περαιτέρω επιβράδυνση των νέων χρηστών.

Ακόμη, άνοδο 6,07% κατέγραψε η μετοχή της Amgen Inc. ύστερα από την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για το σύνολο της χρήσης, η T-Mobile US Inc ενισχύθηκε κατά 3.07% μετά από την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τους νέους συνδρομητές.

Κέρδη κοντά στο 10% κατέγραψε η μετοχή της Madison Square Garden Co. ύστερα από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο διαχωρισμού της σε δύο.

Πτώση 1,06% σημείωσε η Merck & Co καθώς η μείωση του κόστους επέτρεψε στην φαρμακευτική εταιρεία να ανακοινώσει κέρδη υψηλότερα αυτών της αγοράς, αλλά οι χαμηλές πωλήσεις των μεγάλων προϊόντων της, έπληξαν την τιμή της μετοχής.

Η μετοχή της ΙΒΜ σημείωσε πτώση 1,07%, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι το δ.σ. ενέκρινε ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 5 δισ. δολαρίων, επιπλέον στο ισχύον πρόγραμμα των 1,4 δισ. δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα