Θετικά μηνύματα από τη Γερμανία

Θετικά μηνύματα από τη Γερμανία μετέφερε στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Λινκ στις συνομιλίες με τον Δ. Κούρκουλα και τις συναντήσεις με τον Δ. Αβραμόπουλο και τον Ε. Μεϊμαράκη. «Το κοινό μέλλον» Ελλάδας και Γερμανίας στην ευρωζώνη, αλλά επίσης το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης, συζήτησαν σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας και ο Γερμανός ομόλογός του Μ. Λινκ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα
και είχε ακόμη συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.

Ο κ. Λινκ - «ένας από τους πρώτους ξένους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ελλάδα μετεκλογικά», όπως παρατήρησε ο κ. Κούρκουλας - σημείωσε πως στο θέμα της ελληνικής κρίσης έχει χαθεί «πολύς καιρός», όμως η νέα συμμαχική ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει τη βούλησή της για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αυτό «έχει γίνει θετικά δεκτό».

Η σταδιακή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι εξάλλου αναγκαία, είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, «για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποκατασταθεί το διεθνές κύρος της χώρας», ενώ ιδιαιτέρως τόνισε ότι στις επαφές του στην Αθήνα -«από μια ισότιμη βάση»- εξετάσθηκε το «το κοινό επιτυχημένο μέλλον των δύο χωρών στην ευρωζώνη».

Πάντως, ο κ. Λινκ σημείωσε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον μια «περιεκτική και σοβαρή αξιολόγηση της ελληνικής προσπάθειας από την τρόικα», ενώ υπενθύμισε ότι κρίσιμη είναι και η εκκρεμότητα που ανακοινώθηκε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο παρέπεμψε στα μέσα Σεπτεμβρίου την απόφασή του για την συμβατότητα με το σύνταγμα της χώρας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης.

Ο κ. Κούρκουλας, τέλος, αναφέρθηκε στη θεματολογία της συζήτησης που είχε με τον Γερμανό συνομιλητή του (και που μεταξύ άλλων περιελάμβανε το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, τη διεύρυνση και τις διμερείς σχέσεις) υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι, οι ελληνογερμανικές σχέσεις να μην εξαντλούνται στη σχέση δανειοδότη και δανειολήπτη, αλλά να ανακτήσουν το στρατηγικό βάθος που ιστορικά τις χαρακτηρίζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα