Θεσσαλονίκη: Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης

Μεθόδους αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και τεχνικές διάσωσης σε ορεινές περιοχές θα τεθούν επί τάπητος στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης, που θα διεξαχθεί από μεθαύριο, Παρασκευή, έως και την Κυριακή 19 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή διασωστών από τη Γαλλία,
την Ελβετία και το Βέλγιο.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης στις ορεινές επιχειρήσεις θα υπάρξουν ασκήσεις και επιδείξεις (την τελευταία ημέρα του συνεδρίου) στο Ρετζίκι και στον Χορτιάτη, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου.

Σκοπός του συνεδρίου, που διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), είναι να συγκεντρώσει κόσμο από όλη την ορειβατική κοινότητα και ανθρώπους που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το συνέδριο αναμένεται να το παρακολουθήσουν περίπου 300 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα.

Το βράδυ του Σαββάτου θα υπάρξει μια ξεχωριστή συνάντηση που θα γίνει στο καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον Χορτιάτη. Πρόκειται για την ιστορική συνάντηση, ύστερα από 34 χρόνια, των ορειβατών και των διασωστών, που είχαν εμπλακεί στο τραγικό δυστύχημα στον Όλυμπο το 1979. Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης γι' αυτούς που έφυγαν, αλλά και για να μάθουν οι σημερινοί ορειβάτες και διασώστες τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο επικεφαλής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ζαφείρης Τρόμπακας θα αναλύσει τις τεχνικές και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ορεινής διάσωσης. "Είναι πολύ σημαντικό, πριν ξεκινήσεις, να γνωρίζεις τις δυνατότητες και τα μέσα του προσωπικού σου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρισης θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις καλά τον χώρο που θα επιχειρήσεις. Είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που παίζει ιδιαίτερο ρόλο" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Τρόμπακας.

Σημειώνει δε πως ένας άλλος παράγοντας με τον δικό του, ξεχωριστό ρόλο, είναι ο καιρός. "Αυτός που θα επιχειρήσει οφείλει να γνωρίζει το μικροκλίμα του χώρου, γιατί πάντα δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες που επικρατούν, ενώ ένας σημαντικός παράγοντας είναι να γνωρίζει αντίστοιχα περιστατικά και το ιστορικό του χώρου. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην επιχείριση, όταν πρόκειται για βουνό. Κάθε φορά είναι σημαντικό ο διασώστης να γνωρίζει τις απαραίτητες τεχνικές που απαιτούνται για να πετύχει τον ειδικό στόχο. Επίσης, αυτός που πραγματοποιεί μια τέτοια επιχείριση, θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει παρόμοιο προβλήματα με αυτό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει" τονίζει.

Κάνει, επίσης, ιδιαίτερη μνεία σε ορισμένα σημεία, τα οποία οι διασώστες - συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν. "Είναι πολύ σημαντικό - λέει - να υπάρχει άριστη συνεργασία με τα μέσα που επιχειρούν και τις δυνατότητες των μέσων, ως προς τις πτητικές δυνατότητες των ελικοπτέρων και τα πιθανά προβλήματα στον χώρο που θα επιχειρήσουν, τα τηλεπικοινωνιακά μέσα συνεργασίας και τα συμβατά συστήματα πλοήγησης. Έτσι, πάντα οι διασώστες όταν επιχειρούν πρέπει να έχουν ασύρματο ανάγκης, να έχουν στο νου τους τα καταφύγια ανάγκης που θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν, να γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση οι αναμεταδότες και να έχουν επισήμανση οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια κατά τη διάρκεια διέλευσης τους".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα