Θεσσαλονίκη: θέλει ο Βιλμς

Την ανάγκη να μπει "φρένο" στη μείωση των εισοδημάτων και των πολιτικών λιτότητας και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η υλοποίηση δράσεων αναπτυξιακής πολιτικής στην Ευρώπη - και δη στις χώρες του Νότου - με έμφαση στην Ελλάδα και την Ισπανία, για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών της περιοχής, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), Χανς Γιοακίν Βιλμς (Hans Joachim Wilms).

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ

- ΜΠΕ, στο περιθώριο του φόρουμ που πραγματοποιείται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Ο αντίκτυπος της κρίσης στους Έλληνες πολίτες: Πορεία προς την ανάκαμψη", ο κ. Βιλμς διατυπώνει την εκτίμηση πως, "η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί και δεν θα επιτευχθεί με συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας, αλλά με πολιτικές που ενθαρρύνουν την απασχόληση".

Τονίζει δε, ότι οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να είναι σωστά δομημένες, ούτως ώστε οι όποιες δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιό τους να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας των πολιτών.

Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένας αποτελεσματικός κοινωνικός διάλογος που στοχεύει στην "καρδιά" του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι χώρες που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση, υπογραμμίζει ο κ. Βιλμς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Διάφορων Δραστηριοτήτων της ΕΟΚΕ Λούκα Ζαγιέ (Luca Zahier), σημείωσε - λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του φόρουμ - πως για να μπορέσει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την κρίση θα πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη λιτότητα, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τα μέτρα προώθησης της ανάπτυξης.

Ο ίδιος κατάγεται από την Ιταλία, χώρα που βιώνει τον αντίκτυπο της κρίσης και, όπως τόνισε, όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα που θα προωθούν την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη (δράσεις μείωσης φτώχειας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).

Εξάλλου, στη διάρκεια της ομιλίας του, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες, ανέφερε χαρακτηριστικά: "...Θα ήθελα να πω κάτι που νομίζω πως έπρεπε να είχε ειπωθεί από καιρό: Εύγε, Έλληνες πολίτες για την εγκαρτέρησή σας κατά τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και το ΔΝΤ εγκωμίασε, στην πρόσφατη έκθεσή του, την Ελλάδα για την εξαιρετική πρόοδο που σημείωσε στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της, αναγνωρίζοντας ότι οι μειώσεις των θέσεων εργασίας και των μισθών είχαν ως αποτέλεσμα την 'άνιση κατανομή του βάρους της προσαρμογής'. Και επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η αίσθηση απώλειας της εθνικής κυριαρχίας που προέκυψε από το πρόγραμμα λιτότητας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους Έλληνες. Διότι, όχι μόνον η Αθήνα υπήρξε η γενέτειρα της Δημοκρατίας, αλλά και οι Έλληνες είναι ένας υπερήφανος λαός, όπου οι έννοιες 'φιλότιμο' και 'τιμή' έχουν τεράστια σημασία".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη του φόρουμ σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, το 2013 η Ελλάδα θα είναι στο 6ο έτος ύφεσης, όμως υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας και της επιστροφής στο "δρόμο" της ανάκαμψης από το 2014.

Το φόρουμ διοργανώνει η Ομάδα Διαφόρων Δραστηριοτήτων της ΕΟΚΕ, με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η Ομάδα Διαφόρων Δραστηριοτήτων της ΕΟΚΕ εκπροσωπεί ένα ευρύ φάσμα της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, των ελεύθερων επαγγελμάτων, των τεχνών και του εθελοντικού τομέα, των ιατρικών, νομικών, επιστημονικών και ακαδημαϊκών κοινοτήτων, ΜΚΟ, αγροτών, περιβαλλοντολόγων κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα