Από ώρα σε ώρα το νέο κυβερνητικό σχήμα

Η κλεψύδρα του ανασχηματισμού ήδη αδειάζει, το λεγόμενο πορτοκαλί τηλέφωνο του Μεγάρου Μαξίμου έχει πάρει φωτιά και στο εξής, ακόμη και τα λεπτά είναι πονηρά, αφού έως τις 20.00, θα έχουμε τη νέα Κυβέρνηση και αύριο ορκωμοσία, παραλαβές και παραδόσεις. Το πρόσωπο πάντως, που θα κληθεί να αναλάβει τη θέση του Υπουργού των Οικονομικών, κρατείται επτασφράγιστο μυστικό και το μόνο που λένε υπαινικτικά από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, είναι ότι πρόκειται για πρόσωπο – έκπληξη που θα προκαλέσει αίσθηση.

Σε κάθε πάντως περίπτωση,

το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα είναι προσανατολισμένο στην προετοιμασία για τη μεγάλη διαπραγμάτευση, που αφορά στην απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι του καθηγητή σε σημαντικά αμερικανικά οικονομικά πανεπιστήμια Νίκου Οικονομίδη. Βέβαια οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται, υπάρχει ωστόσο κλίμα σιγουριάς ότι ο καθηγητής του Στερν και του Μπέρκλει, θα έχει διακριτό ρόλο στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος.

Αιχμηρή, εν τω μεταξύ, η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, σημείωσε πως ο ανασχηματισμός δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, ενώ αναφέρθηκε και στην παραίτηση Θεοχάρη.


Την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να βρεθεί πρόσωπο ευρείας συναίνεσης και με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας εξέφρασε στο Mega ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας την αντίθεσή του στη φημολογούμενη τοποθέτηση εκεί του Γιάννη Στουρνάρα.

Ζητούμενο στον ανασχηματισμό να εκπέμψει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και της τήρησης πολιτικών ισορροπιών, την ώρα που ανατροπές στα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα μπορεί να εγκυμονούν νέους συσχετισμούς.


Στον επικείμενο ανασχηματισμό αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ με σχόλιό του, υποστηρίζοντας: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον ανασχηματισμό ως πρόσχημα για να δείξει ότι αντιλήφθηκε το μήνυμα της κάλπης.» Στην πραγματικότητα, αναζητά εξίσου πρόθυμους εκτελεστές των μνημονίων, την ίδια στιγμή που κλείνει και τη Βουλή για να τα εφαρμόσει με τον πλέον ανώδυνο για την ίδια τρόπο». Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Κατανοούμε τη αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες του και να συντηρήσει τεχνητά το κλίμα καθημερινών καταγγελιών. Ευχόμαστε καλή φώτιση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα