Μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού

ΗΙρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίεςεπέστρεψαν πέρυσι στις αγορές ομολόγωνγια πρώτη φορά μετά την υπαγωγή τους σεπρογράμματα οικονομικής βοήθειας απότην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, είδαν το κόστοςδανεισμού τους να αποκλιμακώνεταιθεαματικά στη συνέχεια. Οι πρώτεςεπιτυχείς εκδόσεις τους ενίσχυσαν τηνεμπιστοσύνη των επενδυτών στις οικονομίεςτους και συνέβαλαν στην επιτυχία καιτων επόμενων εκδόσεων με χαμηλότερεςαποδόσεις.

ΗΙρλανδία, που είχε μείνει εκτός αγορώναπό το 2010, διέθεσε πέρυσι τον Μάρτιο10ετή ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ με απόδοση4,15%.

Ένα χρόνο μετά, στις 13 Μαρτίου εφέτος,προχώρησε σε δημοπρασία 10ετών ομολόγωναξίας 1 δισ. ευρώ, τα οποία πούλησε μεαπόδοση χαμηλότερη από 3% (για την ακρίβεια2,967%), ενώ η ζήτηση από τους επενδυτέςήταν υψηλότερη κατά 2,9 φορές από τοδημοπρατηθέν ποσό. Συνέπεια αυτής τηςεπιτυχούς έκδοσης ήταν και η σταθεροποίησητης απόδοσης των 10ετών ιρλανδικών τίτλωνκοντά στο 3% στη δευτερογενή αγορά (σήμεραδιαμορφώνεται στο 2,98%).

ΗΠορτογαλία επέστρεψε πέρυσι τον Ιανουάριοστις αγορές - για πρώτη φορά από το 2011 -με την έκδοση 5ετών ομολόγων, η απόδοσητων οποίων διαμορφώθηκε στο 4,89%. ΤονΜάιο του 2013, η κυβέρνηση της Λισαβόναςπροχώρησε στην έκδοση 10ετών ομολόγωνύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 5,67%. Η ζήτησητων επενδυτών ήταν πολύ υψηλή για τουςτίτλους αυτούς, φθάνοντας τα 10,2 δισ.ευρώ. Μετά από 9 μήνες, τον Φεβρουάριοτου 2014, η Πορτογαλία πούλησε και πάλιμέσω τραπεζών 10ετείς τίτλους ύψους 3δισ. ευρώ, αλλά αυτή τη φορά με απόδοσησημαντικά χαμηλότερη (5,11%). Σήμερα, ηαπόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγωνστη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσεικάτω από το 4% (για την ακρίβεια 3,92%) από6% που ήταν στις αρχές του 2013.

Ημείωση των αποδόσεων των ομολόγων τωνχωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνηςενισχύθηκε από την εμπιστοσύνη τωνδιεθνών επενδυτών για την πορεία τωνοικονομιών τους, την έξοδο των κεφαλαίωντους από τις αναδυόμενες αγορές και τιςδηλώσεις του Προέδρου της ΕυρωπαϊκήςΚεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότιη ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μη συμβατικάμέτρα, όπως οι αγορές ομολόγων, για νααντιμετωπισθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμούστην Ευρωζώνη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα