Θαύματα στα ερείπια

Ένα βρέφος 14 ημερών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια στην Τουρκία μεταδίει το πρακτορείο Ρόιτερς, ενώ σύμφωνα με τη Χουριέτ, μια έγκυος και τα δύο παιδιά της διασώθηκαν από τα ερείπια ενός δημόσιου κτιρίου στο Έρτζις. Μερικές ώρες νωρίτερα ένας αστυνομικός και η γυναίκα του είχαν διασωθεί στην ίδια πόλη, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 "Διψούσα κυρίως. Από τύχη είμαι ακόμη ζωντανός. Πτώματα υπήρχαν δεξιά και αριστερά μου", είπε ο Αμπντουλάχ Πιντί, ενώ διηγείτο τον δικό του Γολγοθά στο δίκτυο CNN Turk. Ο
22χρονος επέζησε 32 ώρες μέσα στα χαλάσματα ενός καφενείου του Έρτζις.

Ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών που συγκλόνισε την Κυριακή την επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας προκάλεσε το θάνατο 366 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.301, ενώ 2.262 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ήταν 279 νεκροί.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια για τον εντοπισμό επιζώντων δίνοντας μάχη με το χρόνο και το τσουχτερό κρύο, αν και οι ελπίδες μειώνονται δραματικά.

Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης εργάζονταν ακατάπαυστα όλη τη νύχτα και 35 ώρες μετά το σεισμό.

Τα θύματα είναι πολυάριθμα στο Έρτζις και την πόλη Βαν, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Στο μεταξύ οι οικογένειες που πενθούν ετοιμάζονται σήμερα να θάψουν τους συγγενείς τους, ενώ άλλες συνεχίζουν να μένουν ξάγρυπνες, δίπλα στα χαλάσματα, παρακολουθώντας με αγωνία τις έρευνες των ομάδων διάσωσης.

 Για τους διασώστες, οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες να βρεθούν επιζώντες, όπως είπε ο Εμράχ Ερμπέκ, ένας 23χρονος εθελοντής, όπως δεκάδες άλλοι. "Δουλεύουμε ασταμάτητα τις τελευταίες 48 ώρες", είπε.

Τη νύχτα οι κάτοικοι εξαιτίας του φόβου έμειναν έξω από τα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχει διανείμει 13.000 σκηνές και ετοιμάζεται να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε 40.000 σεισμοπαθείς, ενώ θα στείλει άλλες 12.000 σκηνές στην πόλη Βαν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, που επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Βαν, είπε ότι "από σήμερα τίποτε δεν θα λείψει από τον κόσμο" όσον αφορά τη στέγη και τη σίτιση.

Με πόλη φάντασμα μοιάζει το κέντρο της Βαν, μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, με σβηστά τα φώτα στα σπίτια, τα κτίρια, τους έρημους δρόμους. Η εικόνα της καταστροφής είναι ακόμη πιο εφιαλτική στην Έρτζις.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει χιονόπτωση για αύριο Τετάρτη στην περιοχή.

Το τουρκικό κράτος έχει στείλει εκατοντάδες διασώστες στην περιοχή, 145 ασθενοφόρα, έξι τάγματα του στρατού και ελικόπτερα-ασθενοφόρα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, πολλοί Τούρκοι έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους κούρδους συμπολίτες τους, ενώ την ίδια ώρα ο στρατός συνεχίζει τη μεγάλη επιχείρηση εναντίον των κούρδων ανταρτών οι οποίοι σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα 24
Keywords
Τυχαία Θέματα