«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις»

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας πως δεν είναι αναγκαστικό να οδηγήσει ο διάλογος σε κατάργηση των κατώτατων μισθών ή της μείωσης και κατάργησης του 13ου-14ου μισθού.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι «Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συζητήσουν καθαρά και με ειλικρίνεια. Η τρόικα θεωρεί πως

οι επιχειρήσεις έχουν θέσει τέτοια ζητήματα και γι' αυτό οι συζητήσεις θα ξεκαθαρίσουν το θέμα». Τόνισε, πάντως, ότι από την τρόικα δεν τίθενται επιτακτικά τα θέματα της μείωσης των μισθών.

Επανέλαβε πως αποτελεί πάγια θέση του ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δεν επηρεάζεται από το ύψος του κατώτατου μισθού. Υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκτήσει η χώρα κουλτούρα επιχειρησιακών συμβάσεων και «αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορούσε να γίνει επιχειρησιακή συμφωνία με μείωση μισθών που δεν θα είναι κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση, με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Ο κ. Κουτρουμάνης, ανέφερε πως τα επιδόματα ανεργίας δεν θα μειωθούν, ενώ για τις επικουρικές σημείωσε πως προβλέπεται από τον νόμο αναδιάρθρωση των ταμείων και των συντάξεων, με βάση τις αναλογιστικές.

«Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο πιο μικρή θα είναι η μείωση», είπε ο υπουργός Εργασίας, πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία και των τριών κομμάτων δεν πρόκειται να φέρει νομοθετική ρύθμιση και τόνισε ότι θα ενισχυθούν τα Ταμεία με δημόσια περιουσία για να αντικαταστήσουν τις απώλειες από το «κούρεμα των ομολόγων».

Είπε, ακόμη, ότι τα περισσότερα ομόλογα των Ταμείων λήγουν μετά το 2016, οπότε υπάρχει χρόνος. Προειδοποίησε πάντως ότι, τυχόν γενικευμένη μείωση μισθών θα δημιουργήσει προβλήματα και στα Ταμεία. Υπενθύμισε πως την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί κατά 400.000 οι ασφαλισμένοι, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερες δυσχέρειες. «Αν η ύφεση δεν συνεχιστεί το 2013 και το 2014 δεν θα υπάρξει ζήτημα για τις κύριες συντάξεις», επισήμανε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα