Θα πάρει καιρό...

του Μανώλη Κοττάκη

Ο ελληνικός λαός υπήρξε γενναίος και μεγαλόθυμος απέναντι στους βασανιστές του μετά τον Πόλεμο. Γύρισε πολύ γρήγορα σελίδα. Δεν ταύτισε ποτέ τον ναζισμό με έναν ολόκληρο λαό. Προχώρησε παρακάτω.

Μία από τις κυριότερες αλλαγές στις διαθέσεις της κοινής γνώμης στους καιρούς του μνημονίου είναι η μεταβολή της στάσης των πολιτών απέναντι στην ΕΕ και ιδιαιτέρως απέναντι στην ηγέτιδα δύναμη της Γερμανία.
Από την μεταπολίτευση μέχρι και το 2009 η ελληνική κοινή γνώμη κυριαρχείτο κατά βάση

από το αίσθημα του αντιαμερικανισμού.

Οι ευθύνες που καταλόγισε η ιστορία στην υπερδύναμη για την ανάμιξη της στο πραξικόπημα του 1967, για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και για την τραγωδία των Ιμίων ρίζωσαν στην ψυχή του λαού το αίσθημα της αντιπάθειας για τις εκάστοτε ηγεσίες της.

Η οικονομική κρίση όμως και η δυναμική εμπλοκή της Γερμανίας στα εσωτερικά μας πράγματα έβαλε σε δεύτερη μοίρα την δυσαρέσκεια των  Ελλήνων απέναντι στο αμερικανικό διπλωματικό κατεστημένο και τις στρατηγικές επιλογές του στην περιοχή και έβαλε στο στόχαστρο τους εταίρους μας.

Η στροφή αυτή δεν πυροδοτήθηκε μόνον από τα σκληρά μέτρα οικονομικής λιτότητας που επέβαλλε το Bερολίνο στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όπως αφελώς πιστεύουν κάποιοι.

Συνδέεται δυστυχώς με κάτι βαθύτερο: Με το απαξιωτικό δημόσιο ύφος  της γερμανικής ηγεσίας στο σύνολο της απέναντι στον λαό μας. Κάτι που δεν τόλμησαν να πράξουν  ούτε οι Αμερικανοί στις πιο κακές στιγμές τους  εναντίον μας.

Ο πολιτικός ρατσισμός που εκπέμπεται από την γερμανική πρωτεύουσα  τα δύο τελευταία χρόνια δεν αφορά μόνο το «άχρηστο ελληνικό πολιτικό σύστημα».

Στρέφεται εναντίον ημών. Εναντίον του ελληνικού λαού.

- Οι γενικεύσεις του τύπου «οι Έλληνες είναι άχρηστοι και τεμπέληδες» που προπαγανδίστηκαν από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με την παρασκηνιακή ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας
- οι οριακές στιγμές κατά τις οποίες επιχειρήθηκε ευθέως η προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας (βλέπε την πρόσφατη απαίτηση  για τον διορισμό επιτρόπου δημοσιονομικών)
- η φρικτή υποψία ότι η καγκελάριος μετέτρεψε τον λαό μας σε σάκο του μποξ για τις ανάγκες της προεκλογικής της καμπάνιας
- η χλεύη με την οποία υποδέχονται τους συμπολίτες μας στην Γερμανία, μόλις αναφέρουν την εθνική τους καταγωγή,  δημιουργούν σε όλους ένα αξεπέραστο συναίσθημα... Ένα ψυχικό σχίσμα που θα κρατήσει τουλάχιστον μια γενεά.

Ο ελληνικός λαός υπήρξε γενναίος και μεγαλόθυμος απέναντι στους βασανιστές του μετά τον Πόλεμο. Γύρισε πολύ γρήγορα σελίδα. Δεν ταύτισε ποτέ τον ναζισμό με έναν ολόκληρο λαό. Προχώρησε παρακάτω.

Η ζημία που έκαναν στις ελληνογερμανικές σχέσεις η αμετρεοέπεια της καγκελαρίου, το άμεμπτο προτεσταντικό ήθος μιας χώρας που πουλά όπλα σε εκείνους που ζητά θυσίες και ο λαικισμός των ΜΜΕ μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω και θα πάρει καιρό για να διορθωθεί.

Θα συμβιώσουμε αλλά θα περάσει χρόνος για να έρθουμε ξανά κοντά.

Keywords
Τυχαία Θέματα