«Θα απαιτηθούν περαιτέρω όροι»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων όρων στην Ελλάδα, αν οι διεθνείς δανειστές αποφασίσουν επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, άφησε ο διοικητής της ΕKT, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου. Ξεκαθάρισε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Εάν χρειαστεί παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα,
θα απαιτηθούν περαιτέρω όροι. Είναι αρκετά σαφές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού» τόνισε.
Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τελειώσουν το 2014 και για αυτό το λόγο είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας από την Ευρωζώνη πριν επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τον Νοέμβριο πιθανότατα να αποφασίσει η ευρωζώνη αναφορικά με το τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το Reuters υπενθυμίζει ότι ΔΝΤ και Ελλάδα εκτιμούν πως η χώρα θα χρειαστεί το 2014-2015, 10-11 δισ. ευρώ επιπλέον του ποσού που έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής ΔΝΤ και ευρωζώνη. Ωστόσο, η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κούρεμα του χρέους, όπως υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο. «Δεν θα υπάρξει κούρεμα της ονομαστικής αξίας των δανείων, αυτό δεν θα συμβεί. Δεν το βλέπω να συμβαίνει, είναι πολιτικά αδύνατο να το φανταστεί κανείς» ανέφερε μια άλλη πηγή.
«Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για νέο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις. «Έχουμε ακόμα ένα χρόνο μπροστά μας. Τον Ιούλιο του 2014, θα τεθεί το ζήτημα», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα