Τεστ ανίχνευσης

Περισσότερες από 2.000 Ελληνίδες έχουν κάνει στο Δημόκριτο, την εξέταση για τις μεταλλάξεις του γονιδίου που προκαλεί καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Από τις 2.000 γυναίκες, παθογόνες μεταλλάξεις έχουν ταυτοποιηθεί σε περισσότερες από 300 οικογένειες. Οι εξετάσεις αυτές δεν καλύπτονται από τα ταμεία ακόμα στην Ελλάδα, παρότι καλύπτονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία, από το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο
BRCA1 ή το γονίδιο BRCA2 έχουν 50% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 50 χρόνων και 87% μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων.

Στις Ελληνίδες ασθενείς, μετά από πολυετείς έρευνες του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής, έχει αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 είναι πολύ πιο συχνές απ' ότι εκείνες στο γονίδιο BRCA2. Επιπλέον μοιραζόμαστε κάποιες μεταλλάξεις με άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, αλλά υπάρχουν και τέσσερις ιδρυτικές - ελληνικές μεταλλάξεις, οι οποίες έχουν ταυτοποιηθεί μόνο σε ελληνικές οικογένειες στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα, το οποίο έχει αναπτύξει μεθοδολογίες ανάλυσης της γενετικής προδιάθεσης στον καρκίνο του μαστού - ωοθηκών τα τελευταία 15 χρόνια σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στον κόσμο (University of Washington-Seattle, Mayo Clinic κ.α.).

Επιπλέον είναι το μοναδικό δημόσιο εργαστήριο στην Ελλάδα που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, διευθυντής της κλινικής μαστού στο Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», μίλησε για την επέμβαση της προληπτικής αμφοτερόπλευρης μαστεκτομής και για τον γενετικό έλεγχο των BRCA1 και BRCA2 στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Μπρέγιαννη.
Keywords
Τυχαία Θέματα