Τέσσερις ελληνικές ταινίες στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ

Τέσσερις ελληνικές ταινίες προβάλλονται στην Τσεχία, στο φετινό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που άρχισε χθες και λήγει στις 6 Ιουλίου. Μια από τις ελληνικές ταινίες, ο «Σεπτέμβρης» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, γύρω από τα υπαρξιακά προβλήματα μιας μοναχικής γυναίκας, θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Η ταινία «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη προβάλλεται στο τμήμα «Μια άλλη όψη», ενώ η μικρού μήκους ταινία «The Capsule» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη προβάλλεται στο τμήμα Imagina. Τέλος, η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελένης Ψύκου»,

που πέρσι είχε προβληθεί στο τμήμα «Works in progress» του Κάρλοβι Βάρι, προβάλλεται φέτος στο πρόγραμμα των 10 ευρωπαϊκών ταινιών, που προτείνουν οι κριτικοί του περιοδικού του κλάδου «Variety».

Το φεστιβάλ άρχισε με την προβολή της γαλλικής ταινίας «Μood Indigo» (L' ecume des jours) του Μισέλ Γκοντρί, μια ταινία γύρω από τη δύναμη του έρωτα, που συνδυάζει τη φαντασία και τον σουρεαλισμό με την πραγματικότητα, με πρωταγωνιστές την Οντρέ Τοτού και τον Ρομέν Ντιρίς.

Στην τελετή έναρξης παρών ήταν και ο Τζον Τραβόλτα, στον οποίο απονεμήθηκε η Κρυστάλλινη Σφαίρα του φεστιβάλ. Σήμερα μάλιστα προβλήθηκε, σε θερινή αίθουσα (με την παρουσία 2300 θεατών), η ταινία «Grease», στην οποία ο δημοφιλής ηθοποιός πρωταγωνιστούσε.

Εκτός από την ελληνική ταινία «Σεπτέμβρης» της Παναγιωτοπούλου, ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες του διαγωνιστικού είναι η αγγλική «A Field in England» του Μπεν Γουίτλι («Kill List»), η γερμανική «Πηγές ζωής» του Οσκαρ Ρέλερ, η ουγγρική «Το σημειωματάριο» του Γιάνος Σας, η ιταλική «Viva la Liberta» του Ρομπέρτο Αντό, με τον Τόνι Σερβίλο («Il divo»), η ισραηλινή «Μια θέση στον ουρανό» του Γιόζεφ Μαντμόνι, η ισπανική «Η αξία του χρόνου» του Χαβιέ Μπερμούντες και η ανεξάρτητη αμερικανική ταινία «Bluebird» του πρωτοεμφανιζόμενου Λανς Εντμαντς.

Ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Τζέρι Σάτζμπεργκ είναι ένας από τους πολλούς καλεσμένους του φεστιβάλ, στο πρόγραμμα του οποίου θα προβληθούν μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες που γύρισε στη δεκαετία του '70, ανάμεσά τους και «Το σκιάχτρο» και το «Πανικός στο Νιντλ Παρκ».

Σημειώνεται ότι εκτός από το διαγωνιστικό τμήμα, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και διάφορα πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα, ανάμεσά τους και ένα στον κουρδικό κινηματογράφο (με την προβολή 15 συνολικά ταινιών).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα