Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία

Τον χαρακτήρα της τελευταίας ευκαιρίας για επίτευξη συμφωνίας λαμβάνει η Σύνοδος των αρχηγών της ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ενώ έκτακτο Eurogroup για την ατζέντα της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα τη Δευτέρα. Πολλαπλά μηνύματα από τους εταίρους που καλούν την Αθήνα να καταθέσει νέες προτάσεις προκειμένου να γίνει εφικτή μια συμφωνία. «Η Ελλάδα κινείται

προς την κατεύθυνση της εξόδου από το ευρώ, προειδοποίησε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ. «Η Γερμανία θα διαπραγματεύεται με την Ελλάδα μέχρι το τελευταίο λεπτό», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο επικεφαλής του γραφείου της Ανγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ. «Όλα τα κράτη – μέλη θέλουν να διατηρηθεί η ενότητα στην Ευρωζώνη, αλλά η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει λογικές μεταρρυθμίσεις», κατέληξε. «Μπήκαμε στην ύστατη ώρα της ελληνικής κρίσης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συμφωνία προτού είναι πολύ αργά. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», δήλωσε εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Στην Αθήνα ικανοποιημένο εμφανίζεται το Μαξίμου που σε ανακοίνωση τονίζει πως επεδίωξε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Εκτιμά πως θα υπάρξει λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ και υπογραμμίζει πως όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν. Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας πιθανότατα μέσα στο σαββατοκύριακο θα έχει νέα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη στις 4.15 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Πάντως το κλίμα αβεβαιότητας τροφοδοτεί την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα. Σε μία ώρα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ για να αποφασίσει την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA κι ενώ οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται.

Την εισήγησή του στο Eurogroup ανάρτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο προσωπικό του blog. «Το μόνο αντίδοτο στην προπαγάνδα και στις κακόβουλες διαρροές είναι η διαφάνεια. Μετά από τόση παραπληροφόρηση σχετικά με την παρουσίαση της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, η μόνη απάντηση είναι να αναρτήσω τις ακριβείς λέξεις που χρησιμοποίησα. Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας αν οι προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη συμφωνίας», αναφέρει σχετικώς.


Υπάρχει ανάγκη να βρεθεί λύση μέσα στο ευρώ τώρα με αμοιβαίες και επωφελείς λύσεις δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ελλάδα έξω από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας πρόσθεσε.


«Θετική η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα. Με σαφείς οδηγίες των ηγετών, αμοιβαίο ρεαλισμό και δεσμεύσεις, πρέπει και θα βγει "λευκός καπνός"» έγραψε στο twitter ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.


Αισιοδοξία εξέφρασαν με δηλώσεις τους στελέχη της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιώργος Ρωμανιά ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει μία κατ αρχήν συμφωνία με το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα.

Αντίθετα, για νομικούς εκβιασμούς από την πλευρά των δανειστών έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος στον Αθήνα 984 στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

Ο ιστότοπος Iskra της Αριστερής Πλατφόρμας σε άρθρο επιμένει ότι υπάρχουν «εναλλακτικές λύσεις έξω από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς λιτότητας» τονίζοντας ότι οι θεσμοί ζητούν «υποταγή για συμφωνία στα μέτρα τους».

Στην αντιπολίτευση. Η ΝΔ πρέπει να πάρει το βάρος που ιστορικά έχει επωμισθεί και να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, τόνισε στην ίδια εκπομπή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρια ΣΠΥΡΑΚΗ.

Στο Ποτάμι, σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στον διεθνή τύπο. «Ανυπολόγιστη η ζημιά αν ο Τσίπρας πει «όχι» στην πρόταση των δανειστών», γράφουν σήμερα οι Financial Times, που για δεύτερη συνεχή μέρα αφιερώνουν το editorial τους στο ελληνικό ζήτημα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί η πρόταση αυτή να μην είναι ιδανική, αλλά θα αποτρέψει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα σημειώνει ότι το «ανέντιμο χαρτί» που έχει στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόμος που προκαλεί η ιδέα του Grexit, στους «λογικούς» Ευρωπαίους. Τονίζει ότι υπάρχει ένα κενό μόλις 2 δις ευρώ ανάμεσα στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή των σκληροπυρηνικών της Ευρωζώνης και θεωρεί πως η τελευταία προσφορά των δανειστών, μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν συμπεριλάβει κάποια ελάφρυνση του χρέους, όπως ζητάει το ΔΝΤ.

«Οι τουρίστες στην Ελλάδα δεν πλησιάζουν τις τράπεζες -Κρύβουν χρήματα στα ξενοδοχεία», γράφει σήμερα το Reuters. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, οι πελάτες θέλουν να νιώσουν ασφαλείς ότι εάν συμβεί κάτι θα έχουν χρήματα. Κι έτσι, έρχονται στην Ελλάδα με περισσότερα μετρητά και τα βάζουν στις θυρίδες των ξενοδοχείων.

Παλλαϊκή κινητοποίηση το απογευμα στο Σύνταγμα πραγματοποιούν η ΑΔΕΔΥ, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, αντιδρώντες στην ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα