Ταξιδεύουμε με καράβια...χιώτικα!!

Αφετηρία μας η «καρδιά» της Χώρας, η πλατεία Βουνακίου. Στη νότια πλευρά της, η πλακόστρωτη οδός Απλωταριάς αποτελεί τον εμπορικό δρόμο με τη μεγαλύτερη κίνηση. Πρώτος σταθμός  η Βιβλιοθήκη Κοραή, η οποία ιδρύθηκε το 1792. Θα την αναγνωρίσετε από τη σκυμμένη προτομή του κορυφαίου δασκάλου του Γένους που κοσμεί την είσοδό της και, αν ανεβείτε στον πρώτο όροφο, θα «χαθείτε» στα άδυτα του λαογραφικού μουσείου με εκθέματα λαϊκής τέχνης απ' όλη την επικράτεια.
Φρούρια στο νησί της Χίου υπάρχουν πολλά. . Αυτό της Χώρας, όμως, κατασκευάστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς στα τέλη του 10ου αι., επεκτάθηκε

από τους Γενουάτες και τους Τούρκους και κατοικείται ανελλιπώς έως και τις μέρες μας! Έλληνες, Γενοβέζοι, Τούρκοι, χριστιανοί και Μικρασιάτες πρόσφυγες πέρασαν από τα στενά του δρομάκια και άφησαν το στίγμα τους στα πέτρινα κτήρια της παλιάς πόλης. Σήμερα, οι 650 περίπου κάτοικοι «εντός των τειχών» ζουν «αγκαλιά» με το παρελθόν...

Τα Μαστιχοχώρια είναι τα χωριά νότια της Χίου όπου καλλιεργείται η χιώτικη μαστίχα. Τα Μαστιχοχώρια περιελάμβαναν 27 χωριά και τοποθετούνται ιστορικά στον καιρό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας αλλά η εδραίωση τους χρονολογείται το 13ο - 14ο αιώνα, τον καιρό των Γενουατών. Τα χωριά αυτά έχουν φρουριακή μορφή, τα σπίτια δηλαδή είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς πόρτες και παράθυρα προς τα έξω σχηματίζοντας ένα τείχος. Η μορφή αυτή οφείλεται στους Γενουάτες και είχε σκοπό την προστασία της μαστίχας και των καλλιεργητών της από πειρατές και ξένους επιδρομείς. Αν βρεθείτε στο νησί τον Αύγουστο, μην παραλείψετε να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας και να παρακολουθήσετε την διαδικασία συλλογής της μαστίχας που γίνεται κάθε καλοκαίρι στο νησί.

Ανάμεσα στις πολλές ομορφιές του νησιού ξεχωρίζει και η πρόσφατη ανακάλυψη από βοτανολόγους διαφόρων ειδών (75 επίσημα αναγνωρισμένα) ορχιδέας που αποτελούν φυσική κληρονομιά του νησιού της Χίου.

Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού είναι η Νέα Μονή.  Μοναστήρι του 1042 μ.Χ που απέχει από το κέντρο της Χίου 12 χιλιόμετρα. Λέγεται ότι χτίστηκε από τρεις μοναχούς, οι οποίοι ακολουθώντας ένα φως έβαλαν φωτιά για να ανοίξουν δρόμο και ανακάλυψαν μια εικόνα της Παναγίας πάνω σε μια μερσινιά  που δεν κάηκε από τη φωτιά. Οι μοναχοί παρόλο που την πήραν στη σπηλιά τους, αυτή έφευγε θαυματουργά και επέστρεφε στη μερσινιά. Στο σημείο αυτό χτίστηκε η Νέα Μονή.

Είναι γεγονός ότι η  Χίος διαθέτει περισσότερα από 70 φυσικά σπήλαια, από απλές τρύπες ως συμπλέγματα και υποθαλάσσια σπήλαια. Από τα πιο γνωστά είναι το σπήλαιο των Ολύμπων και στο Άγιο Γάλας. Η πρόσβαση στα υπόλοιπα είναι δύσκολη και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και εμπειρία γι' αυτό και δεν αποτελούν επίσημα αξιοθέατα.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Πέτρος  Φεγγουδάκης, κάνει λόγο για 10% πτώση της τουριστικής κίνησης.

Οι λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας θα μαγευτούν από τις κρυστάλλινες παραλίες του νησιού, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Κοσμοπολίτικες αμμουδιές, απ

Keywords
Τυχαία Θέματα