«Τάνγκο χασάπικο, ο χορός των λιμανιών»

Το ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και της Χούλια Μ. Χέιμαν, «Τάνγκο χασάπικο, ο χορός των λιμανιών», «ταξιδεύει» από την μακρινή Αργεντινή στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ανοίγει σήμερα την αυλαία του έως τις 18 Μαρτίου.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε μια μοναδική παράσταση, με τίτλο «Τάνγκο-Χασάπικο», του 78χρονου, σήμερα, Γιώργου Δερμιτζάκη, από το Μπουένος Άιρες, με ρίζες από τα Χανιά της Κρήτης.


Ο ομογενής χορογράφος, εκφράζοντας τη διττή ταυτότητά του, συνέθεσε αριστουργηματικά τις χορογραφίες του πάνω στους δύο χορούς, που έχουν ως «πατρίδα» τους τα...λιμάνια (Πειραιάς-Μπουένος Άιρες), ως σύμβολο της ξενιτιάς και του ξεριζωμού, αλλά και κοινή ρυθμική αναλογία.

«Μέσα από το ντοκιμαντέρ θέλαμε να αναδείξουμε τη σχέση του μαέστρου με τους χορευτές και την προσπάθειά του να ενώσει την ελληνική και αργεντίνικη κουλτούρα, μέσω του χορού», δηλώνει στο ΑΜΠΕ από το Μπουένος Άιρες η νεαρή σκηνοθέτρια, Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα. Και συνεχίζει: «Οι Έλληνες της Αργεντινής προσπαθούν να κρατήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, παρ΄ όλες τις αντιξοότητες. Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Γιώργος Δερμιτζάκης, είμαστε Αργεντινοί και Έλληνες ταυτόχρονα. Μέσα από το χορό μεταδίδονται οι δυο πολιτισμοί, τα συναισθήματα των δυο λαών, οι δυο ζωτικές ενέργειες, που έχουν ως αποτέλεσμα να παράγεται η συμβίωση του τάνγκο με το χασάπικο».

«Πολίτης του Κόσμου», η νεαρή ελληνίδα σκηνοθέτρια, η οποία έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το πρώτο βραβείο «video art» στο διαγωνισμό «Σύνορα χωρίς χαρτιά», στη Σεβίλλη, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για πρότζεκτ στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ.

Τώρα, όπως λέει η ίδια, ασχολείται, πλέον, σε επαγγελματικό επίπεδο με το ταγκό και η έρευνά της εστιάζεται στον σύγχρονο χορό. Στο να επιλέξει το Μπουένος Άιρες για μόνιμη εγκατάσταση, μία «ώριμη επιλογή της ζωής μου», όπως επισημαίνει, συνετέλεσε η συνεργασία της με δύο γυναίκες: την Χριστίνα Τσαρδίκος και την Τζούλια Χάιμαν.

Για την επαφή της με το έργο και την προσωπικότητα του Γιώργου Δερμιτζάκη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ταυτίστηκα, γιατί κι εγώ νιώθω, όπως ο Δερμιτζάκης, ότι η ταυτότητά μου είναι ελληνική στη μήτρα της, αλλά εμπλουτισμένη με πολλά πολιτισμικά στοιχεία. Όπως, δηλαδή, και το τάνγκο-χασάπικο, που αντιπροσωπεύει την ταυτότητα των Ελλήνων που ζουν στην Αργεντινή».

Στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη δεν θα παραβρεθεί η Κωνσταντίνα, ούτε και ο «ήρωας» του έργου της, νοερά όμως εύχονται αυτό το πρώτο ταξίδι του «Τάνγκο χασάπικο» στην πατρίδα να μεταφέρει σε όλους το νόστο των Ελλήνων της Αργεντινής. Εύχονται, επίσης, να σταθεί δυνατόν να έρθει ο Γιώργος Δερμιτζάκης για παραστάσεις στην Ελλάδα, που πολλά έχει ακόμα να δώσει, με το πάθος που τον διακρίνει.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί απόψε στις 20:00, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, και αύριο στο «Ολύμπιον», στις 15:00.
Keywords
Τυχαία Θέματα