Τα μέτρα για 2011 - 2012 έχουν ψηφισθεί

Εάν δεν λαμβανόταν η χθεσινή απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν 173% με συμβατικές μόνον παρεμβάσεις. Η μείωση που επιτυγχάνεται με την χθεσινή απόφαση είναι 53 μονάδες του ΑΕΠ, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση

έχει ήδη πάρει και ψηφίσει στην Βουλή τα όποια οικονομικά μέτρα για το 2011 και 2012, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην κατάληξη των χθεσινών διαπραγματεύσεων. Όχι νέα μέτρα, ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί με θυσίες στις υποχρεώσεις του, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Η συμφωνία είναι ένα PSI plus» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας.

Υπογράμμισε ότι «όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων της 21ης Ιουλίου διατηρείται απολύτως» και ανακοίνωσε ότι πριν από τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται η εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι διασφαλίζεται η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά την διάρκεια του προγράμματος, καθώς και η ανακεφαλαιοποίηση του.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για το ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την στήριξη του.

Απαντώντας στο θέμα που έχει προκύψει με την παρουσία της τρόικας και τον εποπτευτικό της ρόλο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα, όπως και η ευθύνη εφαρμογής του» και οι άλλοι βοηθούν και συμβουλεύουν.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η παρουσία των ελεγκτών θα είναι συνεχής για να μην δημιουργούνται επικοινωνιακά προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα