Σύσκεψη για το δώρο, τη μαύρη εργασία

Μεσαίωνας στην αγορά εργασίας. Στο ένα εκατομμύριο υπολογίζεται ότι φθάνουν οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα από έναν μήνα έως και έναν χρόνο, ενώ για αρκετούς ακόμη και το δώρο Χριστουγέννων παραπέμπεται σε... άλλες καλένδες. Οπως αναφέρει το «Έθνος», στη ζούγκλα της ελληνικής αγοράς εργασίας μόλις τέσσερις στους δέκα εργαζομένους παίρνουν μισθό χωρίς καθυστέρηση στον
ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που επιχειρούν να αποφύγουν ακόμη και το δώρο των Χριστουγέννων παρά το γεγονός ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του επισύρει αυτόφωρο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για το δώρο και αφορούν πια κατά μέσο όρο περίπου 300-350 επιχειρήσεις και 4.000-5.500 εργαζομένους ετησίως.

Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι:
Να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το δώρο
Να πείσουν τους εργαζομένους ότι έχει καταργηθεί (επειδή καταργήθηκε για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους).
Να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει πως το εισέπραξε ολόκληρο.

Εν μέσω όλων αυτών, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με στελέχη του ΣΕΠΕ και της υπηρεσίας ελεγκτών του ΙΚΑ ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι τις μέρες των γιορτών για κάθε μορφή παραβατικότητας.

Από την άλλη, όσοι εργαζόμενοι το εισπράττουν ακόμη, θα πρέπει να δώσουν ένα μεγάλο μερίδιο στην εφορία.
Ως το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι καλούνται να τυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και τρεις δόσεις του ΦΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα