Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Σύροι αντάρτες έβαλαν στο στόχαστρο ένα από τα μέγαρα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, εκτοξεύοντας βλήματα όλμων αλλά αστόχησαν, την ίδια ώρα που πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις σε συνοικίες και περιοχές που κατοικούνται κυρίως από αλαουίτες, την κοινότητα στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι αντάρτες βομβάρδισαν τη συνοικία Μέζε ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν στην «τρομοκρατική επίθεση». Το Συριακό
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την άλλη, έκανε λόγο για 12 τραυματίες.

Στη συνοικία Μέζε φιλοξενούνται πολλές πρεσβείες ξένων χωρών καθώς και τα γραφεία της Ασφάλειας. Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana οι όλμοι έπληξαν ένα σπίτι και ένα ταξί στον «τομέα 86». Στον τομέα αυτό, όπως και στο προάστιο αλ Ουρούντ της περιοχής Κουντσάγια εξερράγησαν την Τρίτη τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 πολίτες.

Μια μονάδα ισλαμιστών ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μέγαρο του Άσαντ, το οποίο βρίσκεται σε ένα λόφο και χρησιμοποιείται κυρίως για επίσημες εκδηλώσεις. Ο Άσαντ διαθέτει πολλές κατοικίες σε όλη την πόλη και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στο μέγαρο αυτό. «Η επιχείρηση αυτή ήταν μια απάντηση στις σφαγές που διαπράχθηκαν στην πολυαγαπημένη μας πόλη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση «Λιοντάρια του Ισλάμ». Οι ισλαμιστές αντάρτες υποστήριξαν επίσης ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και σε μια εγκατάσταση της υπηρεσίας πληροφοριών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στη συνοικία Μπαρζέ, στα βορειοανατολικά προάστια της Δαμασκού, σκοτώθηκε ένας δικαστής, ο Ιγιάντ Νάντουα, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του που βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του. «Οι τρομοκράτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στο όχημα και τα πυροδότησαν από απόσταση», μετέδωσε το Sana.

Σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στη συνοικία Χάτζαρ αλ Ασουάντ και στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ μεταξύ ανταρτών και μελών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση (PFLP-GC). Η οργάνωση αυτή θεωρείται προσκείμενη στο καθεστώς του Άσαντ. Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, οι Σύροι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον δέκα μαχητέ τους PFLP-GC.

Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες στην τομέα της 30ής Οδού και στον καταυλισμό όπου διαμένουν 150.000 Παλαιστίνιοι και ισάριθμοι Σύροι. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο στρατός, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, έχουν βομβαρδίσει θέσεις των ανταρτών στην περιοχή.

Στη γειτονική συνοικία Τανταμόν, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Ουάταν που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση προκειμένου «να απελευθερώσει πολίτες που κρατούνται όμηροι α
Keywords
Τυχαία Θέματα