Συρία: Μαινόμενη ένταση

Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας στη Συρία ζήτησαν την πραγματοποίηση μαζικών κινητοποιήσεων στη μνήμη ενός 13χρονου αγοριού το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, υπέστη βασανιστήρια και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης στη Ντεράα, στη νότια Συρία, όπου γεννήθηκε το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος στη χώρα.

    Σύμφωνα με την σελίδα "Syrian Revolution 2011" στον ιστότοπο Facebook, η σορός του
Χάμζεχ αλ Χατίμπ παραδόθηκε στις 25 Μαΐου στην οικογένειά του, ενώ η τύχη του 13χρονου αγνοείτο από τα τέλη Απριλίου έπειτα από διαδήλωση.

    "Όλοι είμαστε ο Χάμζεχ", αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στην οποία υπάρχει φωτογραφία του αγοριού και η επισήμανση: "το Σάββατο του μαρτυρίου του Χάμζεχ αλ Χατίμπ" . "Θα βγούμε από κάθε σπίτι και κάθε συνοικία για να εκφράσουμε το θυμό μας. Δεν θα σιωπήσουμε", προστίθεται.

    Στη Συρία απαγορεύεται η ελεύθερη μετακίνηση των ξένων δημοσιογράφων, το οποίο καθιστά δύσκολη την επαλήθευση των γεγονότων.

    Σύμφωνα με άλλους ακτιβιστές, ο Χάμζεχ αλ Χατίμπ αποφάσισε να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις μετά το θάνατο του ξαδέλφου του από τα πυρά της αστυνομίας. Ο Χάμζεχ συνελήφθη στις 29 Απριλίου από τις δυνάμεις του καθεστώτος και η οικογένειά του δεν είχε έκτοτε νέα του μέχρι τις 25 Μαΐου που της παραδόθηκε η σορός του.

    Οι ακτιβιστές αυτοί αναφέρουν επίσης ότι η σορός του έφερε σημάδια βασανιστηρίων και προσθέτουν ότι ο πατέρας του αγοριού, ο Άλι αλ Χατίμπ, συνελήφθη από τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες ενδέχεται να τον αναγκάσουν να κάνει "ψευδή ομολογία".

    Ο επικεφαλής της συριακής Εθνικής Οργάνωσης Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, Άμαρ αλ Κουράμπι επιβεβαίωσε ότι το αγόρι συνελήφθη στις 29 Απριλίου και ότι η σορός του παραδόθηκε στην οικογένειά του στις 25 Μαΐου, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

    Ο Κουράμπι ανακοίνωσε εξάλλου ότι σύμφωνα με νέο απολογισμό τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες διέλυσαν τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας.

    Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Ντεράα, στη νότια Συρία, ένας στη Λαττάκεια, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, τέσσερις στα προάστια της Δαμασκού και τρεις στη Χομς, στην κεντρική Συρία, προσέθεσε ο Άμαρ αλ Κουράμπι, επικεφαλής της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Λευκωσία.

    Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης και άλλοι συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις.

    Σύμφωνα με προηγούμενο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονταν σε οκτώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα