Συρία: Δέκα νεκροί σε μάχες

Ο στρατός της Συρίας εξαπέλυσε σήμερα μια σειρά επιθέσεων σε πολλές πόλεις που προασπίζονται οι αντάρτες, παρά την ανακοίνωση του ΟΗΕ περί της υπόσχεσης της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αποσύρει τα στρατεύματα της από τις πόλεις από σήμερα ως την 10η Απριλίου, ανακοίνωσε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Στην
επαρχία Ντεράα, μαίνονταν από το χάραμα μάχες στην Ινχέλ, ενώ δεκάδες οχήματα που μετέφεραν στρατιώτες μπήκαν στην Ντάελ και οι κάτοικοι κατήγγειλαν πως "συνεχίστηκε η εκστρατεία συλλήψεων κι ερευνών", σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με έναν αντικαθεστωτικό, τον Σάγεντ Μαχμούντ, «τα στρατεύματα έκαψαν 14 σπίτια στη Ντάελ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κατέστρεψαν προμήθειες», ενώ η ηλεκτροδότηση διακόπτεται 15 ώρες την ημέρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας καθυπόταξης και κατατρομοκράτησης των κατοίκων.

Στην Ιντλίμπ, μάχες σημειώθηκαν ανάμεσα σε στρατεύματα και λιποτάκτες στο χωριό Ταφτάναζ, όπου «δύο πολίτες και τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν», σύμφωνα με την ΜΚΟ. Ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά κοντά στο χωριό Μπσίντα.

Στην επαρχία της Δαμασκού, παρόμοιες συγκρούσεις ξέσπασαν από το χάραμα στην πόλη Ντούμα, πρόσθεσε το OSDH. Ενώ στην πόλη Χομς τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από οβίδες και πυρά πολυβόλων.

Βορειότερα, η πόλη Ραστάν βομβαρδίστηκε με σφοδρότητα, ενώ πυρπολήσεις σπιτιών, μαζικές συλλήψεις και επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού των αντιφρονούντων.

Η συνέχιση των αιματηρών επεισοδίων βίας σημειώνεται παρά το ότι αναμένεται στη χώρα μια ομάδα των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας εφαρμογής του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν για την ειρήνευση στη Συρία.

Στο μεταξύ, από την Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι έμμεσα, υποστηρίζει την «καταπίεση» του συριακού λαού. «Μην λαμβάνοντας απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έμμεσα υποστήριξε την καταστολή. Το να στέκεις άπραγος, με τα χέρια δεμένα ενώ οι Σύροι πεθαίνουν καθημερινά αποτελεί υποστήριξη της καταπίεσης», υποστήριξε ο Ερντογάν, πρώην σύμμαχος του Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ   
Keywords
Τυχαία Θέματα