Συρία: Αιματηρές συγκρούσεις στη Δαμασκό

Ο συριακός στρατός πραγματοποίησε σήμερα επιχείρηση καταστολής σε περιοχές στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στα περίχωρά της, όπου οι κάτοικοι θεωρούνται προσκείμενοι στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπολίτευση, καθώς ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ετοιμαζόταν να αποφασίσει εάν θα αποπέμψει τη Συρία από τις τάξεις του.

Ακτιβιστές ανέφεραν ότι ο στρατός κάνει επιδρομές στη συνοικία
αλ Μιντάν, στο κεντρικό τμήμα της Δαμασκού, ενώ ελικόπτερα πολυβόλησαν περιοχές στα προάστια της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι «ξεκαθάρισε» τη Δαμασκό από τους αντάρτες, αλλά δυνάμεις των αντικαθεστωτικών συνεχίζουν τις σποραδικές επιθέσεις.

Τουλάχιστον 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, οι 69 στην Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ακτιβιστής Χάιταμ αλ Αμπντάλα είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι βρέθηκαν οι σοροί 15 ανθρώπων στα συντρίμμια ενός σπιτιού στη συνοικία Χαμουρίγια, στα όρια της Δαμασκού, έπειτα από επίθεση που έκαναν μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας.

Στο μεταξύ οι ηγέτες του ΟΙΔ που συμμετέχουν σε κατεπείγουσα σύνοδο του στην Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία, θα εξετάσουν εντός της ημέρας την πρόταση των υπουργών Εξωτερικών να αποπεμφθεί από τη Συρία.

Το Ιράν, σύμμαχος-κλειδί της Δαμασκού στην περιφέρεια, πάντως, έκανε σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια τέτοια κίνηση.

«Το Ιράν δεν θα εγκρίνει ποτέ μια τέτοια απόφαση, η οποία οφείλεται στην άγνοια των κρατών της περιφέρειας για τις συνωμοσίες του Σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος είχε αναστείλει την συμμετοχή της Συρίας το Νοέμβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, η συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας Βάλερι Έιμος έφτασε στη Συρία σήμερα, αρχίζοντας μια τριήμερη περιοδεία στην περιφέρεια για να συζητήσει σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους πολίτες που είτε έχουν παγιδευτεί, είτε έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Έιμος, που μπήκε στη Συρία με μια οχηματοπομπή από το Λίβανο, είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με Σύρους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του υφυπουργού Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ, καθώς και αξιωματούχους της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, ανέφερε ο εκπρόσωπός της Γενς Λέρκε.

«Πέρασαν τα σύνορα και καλωσορίστηκαν από αξιωματούχους του (συριακού) ΥΠΕΞ», είπε ο Λέρκε.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συρία, Αιματηρές, Δαμασκό,syria, aimatires, damasko