Συρία: Αιματηρές διαδηλώσεις με 73 νεκρούς

Τουλάχιστον 73 άνθρωποισκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Συρία, η πλειοψηφίαστη Χούλα, στο κεντρικό τμήμα της, όπου50 πολίτες έχασαν τη ζωή τους απόβομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων,ενώ άρματα μάχης εισήλθαν για πρώτηφορά στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερηπόλη της χώρας, έπειτα από μαζικέςδιαδηλώσεις, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Το Συριακό ΕθνικόΣυμβούλιο (ΣΕΣ), συνασπισμός της συριακήςαντιπολίτευσης, κάλεσε σήμερα τοΣυμβούλιο Ασφαλείας του ΟργανισμούΗνωμένων Εθνών να συνεδριάσει εκτάκτωςμετά τη σφαγή αμάχων στη Χούλα, κοντάστη Χομς.

«Το Συριακό ΕθνικόΣυμβούλιο καλεί

το Συμβούλιο Ασφαλείαςτων Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσεικατεπείγουσα σύνοδο για να εξετάσειτην κατάσταση στη Χούλα και να συζητήσειτις ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών έναντιαυτών των σφαγών, των διώξεων και τωνμέτρων αναγκαστικών μετακινήσεωνπληθυσμού που πλήττουν ολόκληρεςπεριοχές» στη Συρία, ανέφερε η ΜπάσμαΚοντμάνι, εκπρόσωπος του ΣΕΣ αρμόδιαγια τις εξωτερικές σχέσεις, σε ανακοίνωσήτου.

Το Συριακό Παρατηρητήριογια τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγογια πάνω από 50 νεκρούς, ανάμεσά τους 13παιδιά, και πάνω από 100 τραυματίες στηΧούλα. Το ΣΕΣ έκανε λόγο για πάνω από110 νεκρούς.

Καθώς η εκεχειρία πουείχε κηρυχθεί τον Απρίλιο παραβιάζεταισυνεχώς, όλο και συχνότερα, ο κοινόςειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και τουΑραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν αποφάσισενα μεταβεί το αμέσως προσεχές διάστημαστη Συρία. Ο εκπρόσωπος του Άχμαντ Φάουζιείπε την Παρασκευή ότι ο Άναν ολοκληρώνει τιςπροετοιμασίες για την αναχώρησή του,ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σελεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας.

Ο επικεφαλής τουΠαρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάνέκανε λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούςστο Χαλέπι, ενώ πρόσθεσε ότι για πρώτηφορά εισέβαλαν άρματα μάχης, που κινούντανστους δρόμους των συνοικιών Καλάς καιΜπουστάν αλ Κασρ.

Οι κυβερνητικές δυνάμειςέκαναν επίσης την Παρασκευή επιδρομές εναντίονΚούρδων ανταρτών στο βορρά, σύμφωνα μετον Άμπντελ Ραχμάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα